Головне меню
Школа виживання: як вижити в лісі взимку

Якщо у вас є під рукою топографічна карта, запас одягу, продовольства і обладнання, навігатор або супутниковий телефон, ви навряд чи заблукаєте. Але як бути, якщо ваш літак або вертоліт зазнав аварії, або здійснив посадку в глухому зимовому лісі, і ви заблукали? В цьому випадку з лона цивілізації ви потрапляєте в дику місцевість, де необхідно вижити за всяку ціну.

Природно, причиною вашої появи в зимовому лісі може стати не тільки авіакатастрофа, але і будь-який прозаїчний випадок. Наприклад, не маючи досвіду, і не знаючи місцевість, ви пішли занадто далеко в осінній ліс, а тут раптово пластівцями повалив сніг. Або просто відлучилися на прогулянку, а блуд завів вас в глухі нетрі. Варіантів може бути багато, а висновок один - потрібно повернутися до людей з мінімальними втратами.

Найважливіше, що необхідно запам'ятати: ваш головний противник - власний страх. Як тільки ви усвідомлюєте, що заблукали, страх накочує згубною хвилею.

Зупиніться.
Віддихайтеся.
Насправді ще нічого страшного не сталося. Перебувайте на місці, не починайте в паніці тікати назад або світ за очі - можливо, що ви вже деякий час ходите колами, і це не допоможе вийти до людей.

 

Що робити, якщо ви заблукали в лісі взимку

Оцініть свої запаси. Одяг, провіант, воду, сірники, всі предмети, які можуть допомогти. Якщо води немає, для її отримання досить мати пластиковий (поліетиленовий) пакет. Утрамбуйте в нього сніг і покладіть у внутрішню кишеню, від тепла вашого тіла скоро він розтане, і ви отримаєте ковток води. Якщо є джерело води, то його потрібно знезаразити . Для цього підійде йод (10 крапель на літр), лушпиння цибулини, марганець (кілька крупинок на відро) і т.п.

Якщо у вас мало їжі, а ви не розраховуєте на швидкий вихід до людей, це не причина для паніки: людський організм може функціонувати кілька тижнів без їжі.

Орієнтування - основа виживання. Орієнтуватися на сторони світу можна за зірками, по моху, іншими способами, про які краще прочитати в окремій статті, так як їх занадто багато. Тут необхідно сказати головне - завжди йдіть в одному напрямку. При цьому враховуйте, що зазвичай права нога людини крокує ширше лівої, тому ви поступово будете йти вліво. Тобто, частіше звіряйтеся з природними покажчиками або змінюйте рух.

Якщо орієнтування не виходить, відзначте місце основної стоянки і починайте планомірно вивчати околиці в різних напрямках по прямій, постійно повертаючись до нього. Найчастіше якщо в окрузі є люди, таким чином можна без особливого ризику знайти дорогу і вийти до цивілізації. Крім того, цей спосіб дозволить не кружляти на одному місці безглуздо.

Якщо наближається вечір, починається негода або ви не впевнені у швидкому завершенні вашої пригоди, обладнайте собі укриття. Воно вкриє від холоду і пронизливого вітру. Укриття можна створити як у вигляді куреня з хмизу, так і просто зі снігу, який є відмінним ізолятором. У сніжному покриві температура зазвичай на 10-15 градусів вище, ніж зовні. Якщо сніг дуже глибокий, можна викопати в ньому подобу землянки.

Природно, постійно жити в лісі не має сенсу. Необхідно подавати сигнали лиха. Кращий спосіб - знайти галявину і розкласти на ньому швидко займистий хмиз і більш товсті гілки. Запалюйте цей сигнал тільки якщо почуєте або побачите літальний апарат. Не встановлюйте багаття під деревом - його сніжна шапка від високої температури може впасти на вогонь.

Так само можна викласти спеціальні знаки з гілок. Зазвичай кожна фігура повинна бути контрастною по відношенню до снігу і мати 6 метрів в довжину і півметра - ширину лінії. Як альтернатива - витоптати знаки в снігу.

Найбільш швидким способом привернути увагу пасажирів або пілотів літака або вертольота є сонячний зайчик. Це відбитий промінь світла, який в ясну погоду видно на відстані до 25 кілометрів.

І пам'ятайте головне - в вашому спорядженні найбільш важливими є:
1. Одяг;
2. Пристосування для отримання вогню.

Якщо у вас є те і інше, ви обов'язково вийдете до людей. Зрозуміло, якщо не станете панікувати і робити дурниці.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar