Головне меню
Виживання в дикій природі. Боремося з екстремальним холодом

Вирушаючи в засніжені гори або взимку в ліс, будьте гранично уважні, щоб наука виживати вас не торкнулася, адже тривале перебування на холоді викликає обмороження - це оніміння і скрутне функціонування окремих частин людського тіла і в цілому всього організму з подальшими ускладненнями аж до ампутації або недієздатності.

Обмороження можуть заподіяти значної шкоди людині. Якщо людина перебуває в екстремальній ситуації, на морозі, то необхідно вжити заходів, щоб збільшити стійкість організму до гранично низькій температурі, це дозволить максимально довго протриматися у складній кліматичній середовищі. Виживання в дикій природі залежить від багатьох факторів.

Одяг

Одяг захищає більшу частину тіла людини від низької температури. Щоб уникнути обмороження, їй необхідно приділити особливу увагу. Звичайно, одяг має бути непромокаючої і теплою, і в той же час легкої і не стискує руху. У разі туману, дощу, мокрого снігу промоклий одяг необхідно просушити біля багаття або відкритого вогню. Якщо немає можливості зняти і просушити одяг, то не припиняйте рухатися. Рухи дозволяють посилити приплив крові до кінцівок, що помножить шанси на виживання в екстремальних умовах. Якщо почався мокрий сніг або дощ, шукайте укриття. Важливо захищати голову і обличчя від крижаного вітру. Якщо шапка намокла, просушіть її, обернувши на час голову будь-якою тканиною або шарфом.

Взуття

Не носіть тісний взуття, яка здавлює судини нижніх кінцівок, збільшуючи ймовірність обмороження. Ноги найбільше схильні до дії холоду, так як вони стикаються з замерзлої землею і снігом. Велика за розміром взуття натирає ноги, підвищуючи їх вразливість до негоді. Ноги на морозі можуть набрякати, постарайтеся періодично рухати пальцями - стискати і розтискати їх, щоб запобігти обмороження. Не менш важливо, щоб взуття було не тільки теплою і за вашим розміром, але і сухою. Слід зазначити, що мокре взуття, як і одяг, необхідно просушити біля вогню.

Якщо пішов дощ і просушити взуття неможливо, то утепляйте ноги будь-яким способом. Пригадується папір, трава, сухі гілки, шматки сухої тканини. Все це можна вкласти у взуття, щоб трохи її просушити і утеплити. Кидати намоклі черевики або чоботи і йти без взуття - дуже небезпечно.

Їжа

Щоб запобігти переохолодженню та обмороження, пийте більше гарячої рідини. Холодна їжа і вода вимагають більше енергії для перетравлення, яка так необхідна організму. Якщо підігріти їжу не представляється можливим, намагайтеся ретельно пережовувати продукти, зігріваючи їжу в роті.

Палити на холоді дуже небезпечно.


Сигарета на морозі провокує звуження судин, а алкоголь також шкідливий при гранично низьких температурах, хоч і існує думка, що він зігріває організм. Алкоголь розширює судини, за рахунок чого збільшується тепловіддача організму, тому ризик обмороження стає вище.

Що необхідно мати при собі, щобвиживання в лісі було можливим?

Вам понадобятся:

  • лопата;
  • спички;
  • топорик або ніж;
  • мотузка;
  • каструля;
  • спальний мішок.

Основні заходи, що дозволяють вижити на холоді:

1.Позаботьтесь про місце ночівлі. У снігу можна видовбати отвір, але так, щоб вхід в нього знаходиться не у напрямку до вітру. У товщі снігу температура зазвичай вище, ніж зовні. Закутавшись в спальний мішок, в такий "норі" можна переночувати. Якщо поруч ростуть хвойні дерева, назбирайте гілок і покладіть їх в якості підстилки. Багато людей, що опинилися в екстремальних умовах, вважають, що краще побудувати нічліг з деревинок, колод, уламків транспортних засобів або встановити матерчату намет, але це не кращий нічліг. Такі притулку наскрізь продуваються крижаним вітром, так як мають багато щілин.

2.Розведіть вогонь. Якщо поблизу немає сухих гілок і рослинності, то розгребіть сніг , зазвичай під ним знаходиться мох, який буде паливом для багаття.

3.Закип'ятіть воду, заваріть ягоди, збереглися під снігом. Такий гарячий напій вас підбадьорить. Їду перед вживанням обов'язково підігрійте. Якщо їсти нічого, їжу необхідно знайти. З довгої мотузки можна зробити подобу силець, в які, ймовірно, попадеться птах чи заєць. Якщо ні, то їжте рослинну їжу - мох, корінці дерев, внутрішню кору листяних дерев. Всі ці рослини можна залити водою і зварити юшку. Краще, щоб вогнище не згасло, тому на ніч його треба закрити спеціальною конструкцією від снігу і дощу. Тим більше він відлякає від вас диких тварин.

4.Більше рухайтеся, якщо дозволяє ситуація. Активної діяльністю на морозі можна займатися 8-12 годин. 10:00 залишається на відпочинок і сон, 1-2 години - на пристрій ночівлі. Пасивне виживання на морозі набагато краще, ніж активні пошуки порятунку, але тактика поведінки повинна залежати від конкретних обставин. Надзвичайні зимові події зазвичай виникають не з вини природи, а від незнання елементарних правил людьми, через легкодумство, слабку підготовку до походу, через зневажливого ставлення до заходів безпеки. Будьте обережні!

http://olympica.com.ua

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar