Головне меню
Трут з трутовика

Люди вже досить давно знайшли відповідь на питання, як зробити трут з трутовика. трут з гриба до цих пір користується великою популярністю. Крім таких корисних практичних аспектів трутовики мають широке застосування і в медицині.

Застосування труту з трутовиків

Найбільшу популярність трутовик придбав завдяки своїм властивостям до швидкого займання при попаданні іскри. У минулому видобуток вогню в польових умовах, на рибалці, полюванні або в поході була досить проблематичною справою. Сірників і запальничок в той час не було. трут з'явився відмінним рішенням цієї проблеми. Навіть в наш час його актуальність не втрачена. Сірники можуть відволожитися, а в запальничці закінчитися паливо. Іскру досить легко добути в будь-яких умовах. Для цього достатньо двох шматків зазубреного заліза або двох каменів гранітного або базальтового походження, які при ударі один про одного дають іскру. Трут не вимагає особливих умов зберігання, його досить упакувати в целофановий пакет із застібкою і прибрати у внутрішню кишеню одягу. Завдяки своїм малим розмірам і незначній вазі трут з гриба не створить ніякого дискомфорту при носінні. Після приготування основи для багаття необхідно за допомогою кресала висікти на трут іскру, роздмухати вогонь і покласти трут в розпалювання багаття. Після роздування трут протягом декількох хвилин буде давати стійке полум'я, достатню для запалення палива для розпалювання багаття.

Процес приготування труту

Процес приготування труту не вимагає залучення спеціального обладнання і високих технологій. Зробити трут з гриба трутовика можна в домашніх умовах з використанням підручних предметів. Існує досить простий рецепт, як зробити трут з цього гриба. Для того щоб зробити трут, знадобляться наступні матеріали: один великий гриб трутовик або кілька середніх грибів; стара непотрібна каструля; кухонна плита будь-якого типу, похідний мангал або барбекю; зола, зібрана з кострища; дерев'яний молоток або древко від лопати. При приготуванні труту необхідно заздалегідь визначитися, як зробити так, щоб цей процес не доставив зайвих неприємностей оточуючим. Справа в тому, що при варінні гриба трутовика виділяється не зовсім приємний запах. Каструля після варіння вже не придатна для подальшого використання на кухні внаслідок утворення на її стінках стійкою накипу, яку практично неможливо видалити. Тому, щоб уникнути неприємної розмови про псування майна, необхідно заздалегідь обзавестися списаною за непотрібністю каструлею. Сам процес варіння слід проводити на свіжому повітрі, у дворі будинку або в найближчій лісопосадці. Щоб уникнути відкритого вогню і пов'язаної з ним небезпеки пожежі, нагрівання каструлі можна проводити на мангалі або барбекю, використовуючи в якості палива деревне вугілля.

Технологія виготовлення труту

При обробці трутовиків необхідно відокремити від них тверду зовнішню шкірку і трубчасті складові. Отримана серцевина розрізається на шматки розміром з долоню. Після цього готується розчин. Каструля на третину заповнюється золою і заливається водою. По можливості потрібно не допускати попадання в каструлю каменів, великих шматків золи, листя і гілок. Отримана субстанція перемішується до однорідного густого стану. Далі в отриманий розчин укладаються приготовані частини м'якоті трутовика, і каструля поміщається на вогонь. Кип'ятити вміст каструлі необхідно не менше ніж 1,5 години. Під час кип'ятіння трутовик стає м'яким і просочується золою. Потім, після охолодження, нарізаний трут витягується з каструлі, а вода зливається. При цьому шар попелу, що осів на дні, потрібно залишити. Вона стане в нагоді для того, щоб зробити трут більш пальним.

Остиглий на повітрі трут піддається механічній обробці. Така обробка нагадує приготування відбивних, тільки молоток використовується дерев'яний і з гладкою поверхнею. Якщо в господарстві немає такого молотка, то цілком підійде товста, важка і гладка палиця. Процес відбивання проводиться до тих пір, поки шматки труту не стануть тонкими і м'якими. Потім відбитий трут укладається в каструлю з золою, і каструля кілька разів енергійно струшується. Це необхідно для вбирання трутом найдрібніших частинок золи. Насичення золою слід проводити протягом доби, періодично струшуючи каструлю. Заключним етапом приготування труту є його сушка. трут витягуються з каструлі і укладаються на просушку. Волога з них не віджимається. Сушити трут потрібно на поверхні, яка забезпечує рівномірне надходження повітря до всіх їх сторонам. Для цього можна використовувати дрібну сітку, грати, сіно, солому або лотки для яєць. Коли трут трохи підсохне, то його необхідно ретельно розім'яти руками до тих пір, поки шматки не стануть м'якими і податливими на дотик, як звичайна ганчірка. Якщо окремі шматки не піддалися цій процедурі і залишилися твердими, то толку від них не буде. Їх можна сміливо викидати. Після закінчення розминки трут слід відправити на остаточне просушування. Коли вони висохнуть, їх потрібно укласти в герметичну упаковку.

Важливо знати і про те, як зробити трут легким в розпалюванні. Іскри потрібно подавати на бічні, оксамитові частини труту, які утворюються при розломі окремих шматків. Так трут відразу почне тліти.

Фото взято з сайту https://www.bergenrabbit.net

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar