Головне меню
ВИЖИВАННЯ В ПУСТЕЛІ

Пустеля і великі піщані території - одні з найнебезпечніших і важкопрохідних місцевостей в світі. Труднощі при перетині пустелі виникають через високу температуру вдень, фактично повної відсутності води, піщаних бур, ускладненого орієнтування на місцевості та наявності отруйних комах і змій.
Перетинати пустелю краще рано вранці, пізно ввечері або місячної ночі. У непроглядній пітьмі легко збитися зі шляху, наступити на змію або на скорпіона. Оскільки рельєф пустель часто змінюється через пересування дюн під дією вітру - точних карт пустель не існує. Це значно ускладнює пересування. Йти краще уздовж стежок або караванних шляхів. Зазвичай ці маршрути проходять далеко від сипучих пісків, на шляху зустрічаються криниці та водойми, населені пункти. Пересуватися уздовж річок не рекомендується, за винятком того випадку, якщо річка велика і ви рухаєтеся до моря. Зазвичай невеликі річки «обриваються» в пустелі або впадають в тимчасові озера. Також можна орієнтуватися по зірках і по переважним в даній місцевості вітрам. Якщо ви вирішили йти в денний час доби - потрібно дотримуватися кількох правил для запобігання сонячних опіків і зневоднення організму.

Пустеля - це спека і палюче сонце

Дуже важливо ретельно захиститися від сонця. Легка бавовняна сорочка або куртка з довгим рукавом і високим вільним коміром, штани, високі черевики, головний убір і окуляри просто необхідні. Також одяг має бути просторим, що не прилягати до тіла. Як головний убір ні в якому разі не можна використовувати кепки, кашкети, пілотки і інші непристосовані для спеки головні убори. Краще всього для цієї мети підійде бурнус або чалма. Обидва головних убори є традиційними для жителів спекотних країн і пустель, вони ефективно захищають голову, обличчя і шию від опіків. Плюсом також є те, що виготовити їх можна самостійно.

Подобу чалми можна зробити з футболки, сорочки, шемаги або просто з широкого шматка матерії, обмотавши його кілька разів навколо голови і прикривши обличчя і шию. Бурнус виготовляється таким чином: береться квадратний шматок матерії (приблизно 1,2 х 1,2 м), який розрізають по діагоналі. Один з отриманих трикутників накидаємо на голову по типу косинки, краї закручуються і обв'язуються навколо голови. Цей шматок матерії бажано злегка змочити. Другий трикутник накидається поверх першого і обв'язується шнурком. Якщо черевики недостатньо високі - потрібно убезпечити себе від потрапляння в взуття піску, який буде натирати ноги. Зробити це можна за допомогою довгого і вузького шматка матерії, який намотується на ногу - починаючи з обмотки підошви і по спіралі піднімаючись вгору до коліна. Також потрібно враховувати, що ночі в пустелі дуже холодні, перепади температури іноді досягають 40-50 С º. Тому потрібно мати при собі хоч якісь теплі речі, плащ або плед.

Як бути з спрагою?

Абсолютно необхідно мати достатній запас води. Краще знехтувати їстівними запасами або іншими речами, але взяти з собою побільше води. Пити потрібно мало, але часто, маленькими ковтками, поступово змочуючи горло. Правила добування води схожі з тими, що описані в нашій статті як добувати воду в лісі. Воду, набрану з колодязів, особливо в населених пунктах, потрібно прокип'ятити. Також стежте за польотом птахів на світанку і перед заходом сонця. Птахи в цей час летять до водойм і кружляють навколо них.
Також потрібно економити сили і регулювати потовиділення. Йти намагайтеся не більше години-півтори, кожен раз роблячи привал на 10-15 хвилин. Під час ходьби, щоб зменшити спрагу, можна взяти в рот камінчик, гудзик, жувати пучок трави або жувальну гумку. Відпочивати бажано в тіні. Можна спорудити тимчасове укриття від сонця у вигляді тенту. Крокувати потрібно розміреним, нешвидким кроком. Треба утриматися від куріння - воно провокує спрагу. Також не варто знімати одяг, яким би великим не було бажання - це призведе до підвищеного потовиділення і опіків.

Піщані бурі

І нарешті потрібно сказати про найголовнішу небезпеку пустель - про піщані бурі. Про наближення бурі сповіщає раптово настала абсолютна тиша. Небо здається затягнутим каламутним серпанком, а незабаром на горизонті з'являється величезна, швидко наближаюча бура хмара. Сила і тривалість піщаної бурі залежить від сили вітру, який її спровокував. Якщо ви помітили наближення бурі - бігти марно, адже рухається вона зі швидкістю 150-200 км \ год, тому потрібно відразу ж шукати надійне укриття. Їм може послужити великий камінь, якісь руїни, вершини дюни. Не можна ховатися в канавах і пересохлих руслах!

Якщо ви вирішили сховатися за валуном або на вершині дюни - сядьте спиною до вітру, заховайте голову між колін і ретельно замотайте в плащ. Закрийте дихальні шляхи респіратором або складеною хусткою. Перед тим, як сховатися, зверніть увагу на напрямок свого руху, щоб по закінченню бурі не збитися з дороги.
Дотримуйтесь цих правил, і таким чином перебування в пустелі для вас залишиться в пам'яті приємним спогадом!

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar