Головне меню
Захист від переохолодження та гіпотермії

Переохолодження та гіпотермія є одними з найнебезпечніших ворогів екстремального відпочинку на природі. Теоретичні та практичні знання про те, що це таке і як запобігти цьому, мабуть, перший і найважливіший крок, який ви повинні зробити, щоб насолоджуватися дикою природою безпечно. Тому перш ніж освоювати будь-які інші навички, давайте закладемо міцний фундамент.
Гіпотермія - це сильне охолодження організму людини, при якому внутрішня температура тіла падає, внаслідок чого порушуються фізичні і психічні здібності. Якщо вчасно не надати допомогу, гіпотермія може привести до смерті. Зазвичай переохолодження стає проблемою для людей, на яких вплинула погана погода або фізичне виснаження.

Незважаючи на те, що ніхто не застрахований від переохолодження, такі групи людей знаходяться в небезпеці:
- Діти і літні люди - люди старше 60 років мають підвищений ризик гіпотермії в зв'язку з притуплюванням фізіологічних і поведінкових реакцій на холод. Діти також схильні до високого ризику через особливості в організмі і антропометрії.
-люди, Що знаходяться в місцях з жарким кліматом, особливо темношкірі.
-люди Худорлявої статури з тонким шаром підшкірного жиру. На відміну від людей з високим вмістом підшкірного жиру і міцної м'язовою масою, які можуть підтримувати температуру свого тіла краще, ніж ті, у кого менше жиру і ослаблені м'язи.
-люди В поганій фізичній формі, на відміну від тренованих людей в кращій фізичній формі, які можуть підтримувати процес метаболізму в нормі і швидше повертатися до нормальної температури тіла.
-У Травмовану людину в стані шоку погіршується терморегуляція тіла.
-У Стані постійного стресу.
Ризик переохолодження значно знижується при використанні відповідній погоді одягу і взуття.

Фактори, що призводять до гіпотермії

Найчастіше факторами, що ведуть до гіпотермії, є:
-Недооцінка Клімату;
-Не Сезонний і / або промоклий одяг;
-Переоцінка Фізичних здібностей;
-Нездатність Приймати необхідну їжу і воду.


У Більшості своїй можна розділити всі сприятливі -Фактори на дві групи - зовнішні та внутрішні.

Зовнішні фактори

Холод, вологість і вітер - три зовнішні фактори, які призводять до переохолодження. Поєднання будь-яких двох з них може привести до гіпотермії, найгірший варіант, коли на людину впливають всі три фактори. Найбільш небезпечним з них є вітер. Навіть в теплий сухий день він може змусити вас відчути холод. Ця особливість найбільш характерна для північного вітру, напевно кожному доводилося відчути подібне на собі. Нижче наводяться особливості такого вітру.
Чим сильніший вітер (більш висока швидкість), тим нижче буде температура. При цьому відкриті ділянки шкіри такий вітер зневоднює. Холодний вітер може зробити сильний вплив на температуру тіла, і ніколи не слід його недооцінювати.
За винятком деяких дійсно незвичайних обставин від холодного вітру може врятувати спеціальна утеплена одяг.
Волога в чистому вигляді (наприклад, у вигляді літнього дощу) не є серйозною загрозою. Проте, занурення в холодну воду або прогулянка під холодним дощем без парасольки, особливо при фізичному навантаженні можуть істотно збільшити ризик розвитку гіпотермії.

Внутрішні чинники

При наявності двох або всіх трьох перерахованих вище факторів можна обмежити втрати тепла шляхом додавання додаткової ізоляції або знайти укриття. Для підтримки постійної температури тіла необхідно постійно підживлювати організм калорійними продуктами харчування.
Продукти, що містять вуглеводи, швидко насичують організм енергією. Як правило, це різні цукру. Якщо ви приймаєте низькокалорійну їжу, розвиток гіпотермії буде прискорюватися. Гіпоглікемія (низький рівень цукру в крові) впливає на тремор і збільшує ризик переохолодження.
Недостатнє харчування є каталізатором для внутрішнього переохолодження. Є два каталізатора, проти яких ми повинні боротися: зневоднення і втому.
Зневоднення впливає на здатність до поглинання їжі і перетворення її в енергію, а також на можливість ефективного розподілу тепла в тілі. Воно також може серйозно вплинути на здатність думати і приймати правильні рішення.
Зневоднення особливо небезпечно в холодну погоду, тому що тоді спрагу важче розпізнати, часто почуття спраги ігнорується.
І, нарешті, мабуть, найнебезпечнішими внутрішніми факторами для гіпотермії є втома і виснаження. Цього можна уникнути трьома способами: перший - хороший фізичний стан, краще, ніж це зазвичай необхідно; другий - шляхом обмеження зневоднення, а також беручи достатню кількість калорій; але третій і найважливіший спосіб - уникати надмірної втрати сил і енергії.
Подорожуючи по гористій місцевості, потрібно прагнути до збереження стійкого серцебиття. Це означає, короткий крок в гору, що може здатися повільним, але такий безперервний перехід дозволить вам йти довше і далі.
Якщо вас наздогнала погана погода, не ігноруйте правила, зупиніться, знайдіть укриття і чекайте сприятливих умов, тим більше, якщо у вас ще є сили зробити це. Багато людей падали і вмирали в горах, роблячи останнє відчайдушний зусилля, щоб досягти притулку. Хороший приклад, який ілюструє це - історія про канадського ескімоса, який в погану погоду буде спати, поки буря не пройде, таким чином зберігаючи цінні запаси енергії.

Симптоми і стадії гіпотермії

Симптоми переохолодження бувають різними, що не типовими, що не чіткими і ясними. Справді одна з найбільших проблем її діагностики - це те, що її розвиток часто відбувається тихо і непомітно. Люди часто не усвідомлюють зміни в собі і вірять, що все в порядку, так що якщо ви перебуваєте в ролі лідера - можете уважно оглянути інших і знайти ознаки гіпотермії.
Гіпотермія в основному ділиться на три категорії - легкої, середньої та важкого ступеня. Кожна категорія має свій діапазон умов і симптоми, які ви повинні знати:

Легка гіпотермія - від 35⁰С до 33⁰C
симптоми:

35⁰C - Неконтрольовані запаморочення. Підвищений артеріальний тиск.
34⁰C - Амнезія, порушення мови (дизартрія), поганий зір, зміна поведінки.
33⁰C - Атаксія (порушення координації м'язів), апатія.

Середня гіпотермія - від 32⁰С до 29⁰C
симптоми:

32⁰C - Ступор (порушення свідомості, пов'язане зі слабкістю і онімінням).
31⁰C - Розширені зіниці.
30⁰C - Серцева аритмія, серцева недостатність.
29⁰C - Втрата свідомості.

Важка гіпотермія - від 28⁰C до 13,7⁰C
симптоми:

28⁰С - Загальні фібриляції шлуночків, гіповентиляція.
27⁰C - Втрата рефлексів і довільних рухів.
26⁰C - Відсутність реакції на біль.
25⁰C - Зниження циркуляції крові в головному мозку.
24⁰C - Гіпотонія (знижений тиск судин), брадикардія (повільний пульс), набряк легенів.
23⁰С - Відсутність реакції на рогівці, арефлексія.
19⁰C - Електроенцефалограма не проглядається.
18⁰C - Асистолія (зупинка серця).
15,2⁰C - Нижня межа виживання при гіпотермії дітей.
13,7⁰C - Нижня межа виживання при гіпотермії дорослих.


Якщо ви підозрюєте, що у одного з членів групи ознаки гіпотермії, ви можете спробувати або скоротити шлях, або зупинитися на відпочинок в захищеному місці, щоб підтримати організм теплим питтям і вуглеводовмісними продуктами. Це завжди краще, ніж лякати людей підозрами, що серед них є жертва переохолодження.

«Одним з простих і надійних способів, який допоможе вам знайти ранні симптоми розвивається гіпотермії, - просте з'єднання великого пальця і ​​мізинця. Якщо ви цього не зможете зробити, то вам слід знайти укриття і зупинитися, так як гіпотермія вже йде повним ходом, і скоро ваші фізичні сили почнуть вичерпуватися ». В.М. Коханський

Якщо гіпотермія вже почалася, то хвороба може розвиватися дуже швидко, і якщо не буде вжито заходів - вона може привести до смерті. Коли пройде летаргічний стан, настане втрата сенсорних здібностей, припиниться тремтіння, і організм починає робити останні спроби вижити - спонтанний сон, втрата свідомості, кома, які можуть передувати смерті.
Ці етапи є дуже важкими і вкрай небезпечними, смерть є неминучим їх результатом. Завдяки можливостям сучасної медицини і першокласним навичкам рятувальників, є достатньо причин, щоб боротися до кінця! Часто жертви важкої гіпотермії здаються мертвими, тому що вони холодні і не подають жодних ознак життя. У цих випадках діє правило: «Він не мертвий, навіть якщо виглядає холодним і мертвим».

Якщо немає порушення дихання, продовжуйте ставитися до гіпотермії в звичайному режимі і не починайте СЛР до тих пір, поки будете відчувати в собі сили і впевненість, що ви не станете наступною жертвою.
Вам необхідно спостерігати за людьми в групі, чи немає скарг або ознак переохолодження, втоми і млявості, невиразною мови, перезбудження, відсутність фізичної координації, галюцинацій і неконтрольованої тремтіння. Останні дві ознаки дуже серйозні і тривожні, і не повинно бути проігноровані.
Якщо з вами знаходяться люди з вашого звичного кола друзів, вам простіше буде взяти спокійний, розслаблений темп, щоб він став всім звичним - таким чином будь-який незвичайна поведінка буде швидко помітно.

Лікування гіпотермії

Переохолодження простіше запобігти, ніж докладати зусиль по її лікуванню. Ваші дії повинні перш за все бути спрямовані на захист організму від подальшого охолодження, після спроби зміни.
Найлегше лікувати легку і середню гіпотермію. Дії в основному такі:
Ізолювальна потерпілого від дії зовнішніх чинників. Це може бути зроблено в добре ізольованою наметі або в іншому житловому приміщенні, бажано піднятому над землею.
-Помістіть Його в спальний мішок. Якщо одяг мокра, прокладете водонепроникний бар'єр між ним і сухим спальним мішком - наприклад, поліетиленовий пакет або фольгу.
-Класичний Спосіб зігрітися - це друга людина в спальному мішку, який знаходиться в хорошому стані, він діє в якості джерела тепла. Хороший спосіб зігрітися - це шкірний контакт. Якщо є можливість нагріти намет за допомогою грубки - зробіть це, але переконайтеся, що немає протягів.
-Тепла напої є хорошим варіантом, якщо пацієнт здатний приймати їх. Вони допоможуть йому самому виробляти тепло. Якщо є умови, рекомендуються легкі фізичні вправи, для подальшого тепла.
-самий Важливий аспект в лікуванні гіпотермії в тому, що зігрівання повинно бути поступовим. Якщо спробувати зігріти хворого занадто швидко, це може перейти в шок і привести до більш серйозних переохолоджень. Це відбувається так, тому що в той час як тіло охолоджується, кровоносні судини, що несуть кров до кінцівок, теплі, щоб зберегти тепло в центральній частині тіла, де розташовані життєво важливі органи. Якщо ці кінцівки швидко нагріваються, як пляшки з гарячою водою або біля відкритого вогню, кровоносні судини раптом розслабляються і кров починає циркулювати нормально. -Вільний Потік холодної крові до серця і внутрішніх органів забиратиме залишкове тепло, що значно ускладнює завдання.
-Якщо Реакції пацієнта не поліпшуються, може бути необхідна евакуація.
Набагато складнішою є ситуація з важкої гіпотермії. Будьте обережні! Самодіяльність може викликати небезпечні для життя наслідки.
-зміна Навколишнього середовища - безпечний і теплий дах. Чи не нагрівати швидко (з грілками і гарячими ваннами), тому що це може привести до проблем з серцем.
-Укутайте Теплим, якщо є для цього можливість (спальні мішки, ковдри, матраци, фольга), щоб запобігти втраті тепла. Теплі або гарячі пляшки з водою можуть бути розміщені навколо грудної клітини.
-постарадавшому Від важкої гіпотермії навряд чи вдасться допомогти в достатній мірі, тому транспортування в лікарню є пріоритетним і має вирішальне значення.
-Найбільш Поширена і, здавалося б, нешкідлива проблема - це робота в лісі в зимовий період. Поки хтось займається організацією нічлігу, інші зігрівають руки біля вогню, а потім продовжують працювати.

Так що, природно, збільшуються втрати тепла із зазначених вище причин. Найкращий спосіб, щоб розігріти руки - помістити їхні пахвою або в паху. Тоді тепло повернеться і чутливість, на відміну від відкритого вогню, від якого стає занадто тепло. Ваші зусилля, щоб зігрітися повинні бути спрямовані спочатку на центральну частину тіла, груди і пах, а в останню чергу на кінцівки.

Звичайно, ще можна багато сказати про гіпотермії і про те, як їй запобігти її або впоратися з нею, але для початку, я сподіваюся, що цієї інформації буде досить.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar