Головне меню
Черемша — смачна зелень, що лікує
Як тільки з’явилося перше весняне сонечко, на ринках почали продавати черемшу. Ця зелена рослина смаком нагадує часник і містить надзвичайну велику кількість вітамінів.
Кортить поласувати свіжим огірком або помідором? Не поспішайте купувати ранні овочі! У них ні смаку, ані користі. Зате багато нітратів! Найкраще відновити сили організму допоможе весняна зелень, наприклад, черемша. На смак ця рослина нагадує часник, а з’являється в лісі, щойно зійде сніг. Черемша зміцнює імунну систему, позбавляє весняної втоми, сонливості, підвищеного тиску, розладів кишечника, чудово очищає кров. Черемша послаблює пігментні плями на шкірі, лікує облисіння. 
 
Черемша-цілителька
На відміну від часнику, черемша не залишає різкого запаху, тому її можна вживати свіжою. За своїми фітонцидними властивостями (рослинні антибіотики) черемша навіть краща за часник. Вітаміну С у ній в 10-15 разів більше, ніж у лимонах і апельсинах! Черемша перешкоджає накопиченню холестерину в крові, покращує травлення, стимулює серцеву діяльність. Використовують її як протизастудний засіб. Салат зі свіжого листя збуджує апетит і посилює виділення шлункового соку, покращуючи травлення. Сиру черемшу їдять при захворюваннях щитовидної залози. Корисна вона і для ясен. Кашка зі свіжої рослини —протизапальний засіб. Настоєм зі стебел черемші промивають рани, порізи, виразки, які тривалий час не загоюються. Сік черемші закапують у вуха при отитах, розведеним соком промивають очі під час запалення. Свіжу черемшу можна їсти при атеросклерозі, застуді, бронхіті, кашлю. Та зловживати черемшою не можна, її денна норма повинна становити 15-20 листків. Не рекомендують вживати рослину хворим на епілепсію та вагітним жінкам. Черемша може спровокувати загострення виразки, головний біль, безсоння. 
 
Смакуємо з користю
Практично всі частини черемші є їстівними. В їжу використовують цибулини, листя і стеблинки. Черемшу можна квасити, солити, маринувати, готувати з неї начинки для пирогів і пиріжків, варити суп. Звичайно, якщо говорити про користь страв з черемші, то бажано, щоб черемша найменше піддавалася тепловій обробці.
 
Весняний суп-пюре 
2 кольрабі, 3 картоплини, 1 цибулина, 1 л овочевого бульйону або води, 1 скл. вершків, 100 г тертого сиру, 2 ст. л. вершкового масла, 2-3 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. січених горіхів, 1 пучок черемші, сіль, перець.
Цибулю стушкувати, додати кольрабі і картоплю, нарізані кубиками, залити киплячим бульйоном або окропом і варити на маленькому вогні під кришкою 15-20 хв. Збити суп блендером, додати сіль, перець, вершки, тертий сир, ретельно перемішати і довести до кипіння. Черемшу збити у блендері з сіллю, оливковою олією і горіхами. Подавати суп, поклавши у кожну тарілку 1 ст. л. соусу з черемші. 
 
Салат з яйцями
200 г зелені черемші, 2 варених  яйця, 1 свіжий огірок, 1 ст. л. майонезу , 1 ст. л. сметани, сіль, перець.
Варені яйця порізати кубиками. Огірок і черемшу — соломкою. Заправити сметаною та майонезом, додати сіль і перець. Прикрасити салат листям черемші та жовтками. 
 
Салат із черемші та столового буряка
1 пучок черемші, 1 буряк, 2 ст. л. олії, сіль за смаком.
Відварений буряк нашинкувати на крупній тертці. Черемшу порізати на смужки. Все перемішати і заправити олією. Посолити на свій смак.
 
Салат “Свіжий”
Черемшу, зелену цибулю, взятих порівну, порізати,  додати подрібнений кріп.Ч Почистити свіжий огірок, пошинкувати дрібними кубиками, додати 2 зварені яйця, порізаних кружальцями, свіжі помідори або томатний сік за смаком. Посолити, поперчити, перемішати, викласти гіркою та прикрасити скибочками яєць і огірків.
 
Маса для бутербродів
100-150 г твердого сиру, 2 яйця, 1/2 пучка черемші, сіль, майонез, сметана, чорний мелений перець — за смаком. Нарізати черемшу якомога дрібніше і розімнути із сіллю, щоб вона пустила сік. Сир і варені яйця натерти на дрібній тертці. Змішати черемшу, сир і яйця, заправити сумішшю сметани і майонезу, додати сіль і перець.
 
Пиріжки з черемшею
450-500 г борошна, 1 скл. кефіру, 2 ч.л. (20 г) дріжджів, 1 ч.л. цукру, 1-2 яйця, 2-3 ст.л. олії, 0,5 ч.л.солі. Начинка: 2 пучки черемші, 200 г вареного рису, 4 яйця, масло. Розвести дріжджі в теплому кефірі з розчиненим у ньому цукром. Просіяти борошно в миску, зробити посередині заглиблення,влити розведені дріжджі і залишити підходити, поки вони не піднімуться “шапочкою”. Додати олію і яйця з сіллю. Замісити м’яке тісто, щоб воно не прилипало до рук. Приготуйте начинку: поріжте зелень і змішайте з відвареним рисом, маслом і нашинкованими яйцями, посолітть і поперчіть до смаку.  Фарш має вийти в міру в'язким.  Відразу формуємо пиріжки і викладаємо на лист, щоб підходили. Пиріжки змастити  жовтком (1 жовток + 1 ч.л. молока) і пекти в духовці, доки не зарум’яняться. 
 
Масло двоколірне 
20 г черемші, 250 г вершкового масла, 1 зубчик часнику, сіль, свіжа петрушка.
Масло залишити при кімнатній температурі, щоб стало м’яке. Розділити на 2 частини: 1 — за допомогою блендера змолоти разом з черемшею і петрушкою. 2 — розім’яти за допомогою виделки, додати подрібнений часник і сіль.  На харчовій плівці розкачати у формі прямокутника. У центр покласти пюре з черемші, загорнути рулетом і помістити в морозилку. Масло —  ароматне, підійде до картоплі і дуже смачне з теплим хлібом.
 
Соус “Зелений”
1 пучок петрушки, 1 пучок черемші, 100 мл оливкової олії, 10 шт. очищеного мигдалю, 2 зубки часнику;сіль і спеції (за смаком).
Мигдаль подрібнюють у блендері. Черемшу і петрушку миють і обсушують, кладуть зелень в блендер до горіхів і додають часник і оливкову олію. Збивають інгредієнти до отримання однорідної маси, солять і приправляють спеціями.
 
Маринована черемша
Черемшу порізати шматочками по 2-3 см. Посолити і злегка пом’яти. Розмішати мед, олію, цедру і м’якоть лимона, гірчицю. Усе перемішати і залишити в холодильнику на 1-2 год. Чудово підходить до м’ясних страв. 
 
Черемша на зиму
2 кг черемші, 1,5 л. води, 40 г солі, 1 ст.л. 6% оцту.
Вимиті листочки черемші залишити цілими або нарізати. Довести воду до кипіння, додати сіль, перемішати і додати черемшу. Залишити кипіти  2-3 хвилини, а потім перекласти листя у заздалегідь підготовлені банки. У розсіл, в якому варилося листя, додайте оцет, перемішайте і киплячим залийте в банки з черемшею. Банки відразу закрийте кришками і залиште при кімнатній температурі до повного охолодження.
 
Черемша з прянощами
700-900 гр. черемші, 1 л. води, 50 гр. солі, 50 гр. цукру, кориця, гвоздика, 100 мл. столового оцту.
Листя і стебла черемші ретельно промийте і залиште залитими водою на кілька хвилин. Відтак викладіть черемшу в підготовлені банки. Доведіть до кипіння воду, посоліть, додайте цукор, корицю і гвоздику за смаком, можна додати й інші прянощі. Кип’ятіть маринад 2-3 хвилини, потім додайте оцет, перемішайте, зніміть з вогню і залийте черемшу киплячим маринадом. Стерилізуйте банки і закатати кришками.
 
В томатному соусі
2 кг черемші, 800 мл. води, 200 гр. томатної пасти, 2 лаврових листа, 4 ст.л. солі, 2 ст.л. цукру, 4-5 горошин перцю.
Приготована таким чином черемша на зиму стане справжньою окрасою столу і потішить близьких людей своїм незвичайним смаком і ароматом. Черемшу добре промийте і ошпарте окропом. Доведіть воду до кипіння, додайте 200 гр. томатної пасти, кілька горошин перцю, 2 лаврових листа, сіль і цукор. Добре перемішайте і дочекайтеся, коли розсіл знову закипить. Викладіть черемшу в банки і залийте киплячим розсолом. Стерилізуйте банки 20 хвилин, закрийте кришками. / http://visti-kalush.com.ua

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar