Головне меню
Дикорослі їстівні рослини

У нашій країні налічується понад дві тисячі рослин, повністю або частково придатних в їжу. Їх сумарна вага обчислюється сотнями тисяч тонн. А в усьому світі подібних, придатних в їжу рослин існує більш 120 000 різновидів! Практично будь-яка географічна зона, виключаючи хіба плавучі льоди Північного Льодовитого океану і льодовики високогір'я, може забезпечити людину вегетаріанським обідом, де буде салат, перше, друге, третє блюда, а можливо, і екзотичний десерт!

У рослин бувають їстівними: кореневища, цибулини, стебла, пагони, бруньки, листя, квіти, насіння, плоди, горіхи, шишки і пр. Одні частини рослин можна вживати в їжу в сирому вигляді, інші після ретельного проварювання, смаження або інший термічної обробки , а також сушки, вимочування і інших способів. Найбільшою харчовою цінністю мають горіхи, плоди і бульби.

Найурожайніші ґрунту розташовуються поблизу водойм річок, озер, боліт. Такі їстівні рослини, як очерет, рогіз, очерет, нерідко стоять суцільною стіною. На поверхні води плавають латаття і водяний горіх, шанований за ласощі ще древніми єгиптянами. З попередньо висушених і перемелених зернят кореневищ багатьох водних рослин можна випікати хлібні коржі і варити каші-толкушки.
 

Їстівні частини дерев

Придатні в їжу не тільки трав'янисті рослини, але навіть дерева! Ні, це не означає, що в глибинах тайги зростає мало кому відоме ковбасне дерево, яке, зрубавши, можна нарізати на кружки, як звичайну докторську ковбасу. Ні, звичайно. Їстівні не власними дерева, а їх окремі складові частини, і то не в будь-який час року. Наприклад, шишки, жолуді або заболонь тонка, прилегла до стовбура молода кора. Сосна може запропонувати до столу п'ять придатних в їжу частин: квіткові бруньки, молоді пагони, заболонь, шишки і, в. як вітамінного напою, хвою.

У берези, крім заболоні і соку, можна вживати нирки і молоді листки, які містять до 23% білкових речовин і 12% жиру. Майже повністю їстівна карликова полярна верба. Цей чагарник висотою не більше 60 см часто зустрічається в тундрі. Росте вона групами, іноді суцільно покриваючи землю. У полярній верби ранньою весною вживаються в їжу внутрішні частини молодих, звільнених від кори пагонів. Їх можна їсти навіть в сирому вигляді! Крім того, їстівні молоде листя, які в 7-10 разів багатшими вітаміном С, ніж апельсини. Квітучі сережки. Молоді, очищені від землі корінці. І навіть звільнені від кори, добре відварені і розмелені стовбури.

До їстівних деревам можна віднести дуб. Жолудем дуба здавна рятувалися від голоду жителі Європи. Збирали жолуді в кінці вересня або відразу після перших заморозків. Сирі жолуді в їжу не придатні через велику кількість в них дубильних речовин. Тому їх очищали від шкірки, розрізали на чотири частини і заливали водою, вимочуючи протягом двох діб, міняючи воду три рази на день для усунення гіркого присмаку. Потім знову заливали водою в пропорції дві частини води на одну частину жолудів і доводили до кипіння.

Зварені жолуді розсипали тонким шаром на відкритому повітрі на дерев'яному деку для попередньої просушки, а потім досушують в печі або на плиті, поки жолуді не починайте похрускує, як сухарі. Після цього їх товкли або розмелювали. При цьому крупа грубого помелу йшла на каші, а мука для випічки коржів. Процитую декілька старовинних рецептів страв, приготованих з дерев.

Далі приготовляется сушена риб'яча ікра, яка призначається, головним чином, для чоловіків, що відправляються в ліс для видобутку диких звірів. Маючи при собі один-єдиний фунт цієї сушеної ікри, камчадал забезпечений провіантом на цілий місяць, бо коли йому хочеться поїсти, він зрізає кору берези (а вони ростуть тут скрізь в безлічі), знімає верхню м'яку кору, а тверду її частина, прилеглу ближче всього до стовбура дерева, намазує невеликою кількістю взятої з собою риб'ячої ікри, а потім поїдає її, як сухар або як бутерброд, що і складає всю його їжу.

Корка (берези) в великому вживанні, бо мешканці, обскребти у сирого дерева кірку, рубають ону топірцями, як локшину, дрібно і їдять з сушеної икрою з таким задоволенням, що в зимовий час не знайти камчатського острожка, в якому б баби не сиділи близько березового сирого кряжа і не кришили оголошеної локшини кам'яними або кістяними топірцями своїми.

Сушена заболонь модрини або ялини, згорнута в трубку і висушена, не тільки в Сибіру, але і в Росії до Хлинова і до Вятки в голодні роки йде в їжу.

Чукчі з листя і молодих пагонів верби готували одне з улюблених страв, запасали про запас. Вербою набивали мішки з тюленьих шкур, і це подібність силосу залишали киснути протягом усього літа. Пізньої осені така кисла маса замерзала і в наступні місяці її різали скибками і їли, як хліб.

Сподіваюся, наведені рядки переконали скептиків, що дерева можна використовувати не тільки в якості дров або будівельного матеріалу, а й подавати до столу! Найбільш живильна і смачна заболонь (іноді її неправильно називають ликом) навесні, в період соковиделенія та інтенсивного росту дерева. Хоча, в принципі, її можна використовувати в гастрономічних цілях і влітку і восени. Деякі джерела стверджують: північні народи в сильний голод вживали в їжу як добавки до інших продуктів і зимову заболонь. Хоча, напевно, в цей час року вона вже мало відрізняється від верхньої кірки, але як кажуть, голод не тітка, тут вже не до гурманства.

Більш того, я читав історичні хроніки, де говорилося про поїданні кори взагалі, хоча прийнято вважати, що верхня кора дерев, через занадто рясного змісту дубильних речовин, в їжу не придатна. Розібратися в цьому складно. Напевно, все залежить від ступеня голоду. Я в своєму житті теж едал багато такого, що, вважав, їсти не можна в принципі. Академік Лихачов в одному інтерв'ю розповідав, що в блокадному Ленінграді вмираючі від голоду люди їли деревна тирса (!), Для чого кидали їх у воду, де дерево, перебуваючи протягом довгого часу, починало бродити. Цю перебродила, смердючу, але дає білки кашоподібну масу вони і їли.

При заготівлі заболоні її найкраще знімати біля основи стовбура або навіть з вилізлих на поверхню землі товстих коренів, де вона найбільш живильна і соковита. Способи видобутку заболоні бувають різними. Найпростіший це зробити ножем або сокирою на стовбурі два глибоких кругових горизонтальних надрізу і два з'єднують їх вертикальних. Зняти верхню кору, підчепивши її з одного боку ножем. Якщо вона піддається погано, можна використовувати невеликі дерев'яні клини, забиваються між стволом і корою.

В принципі, заболонь можна їсти в сирому вигляді смак у неї солодкуватий, звичайно, не без дерев'яного присмаку. Значно покращує її смакові якості тривала варіння. Заболонь, опущена в киплячу воду, поступово розмокає, розбухає і перетворюється в єдинородну желатинову масу, яку, злегка остудивши, і слід їсти. Якщо цю кашу висушити на каменях, розжарених на багатті, або інший імпровізованій сковорідці, то отриману муку можна використовувати для випічки хлібних коржів.

Найбільш поживною вважається вторинна кора у берези, верби, клена, сосни, осики, модрини, ялини, тополі. До речі, у всіх перерахованих дерев, крім модрини, їстівні бруньки та молоді пагони в сирому, але краще в проваренном вигляді. Поживні натеки випарувався і загустілого на стовбурах соку, що нагадує жувальну гумку.

Природа щедро надає безліч їстівних трав, коріння, бульб, ягід, грибів. Готуючись до подорожі, корисно ознайомитися з флорою тих широт, куди ви збираєтеся, і до вже відомих вам їстівним рослинам додати цілий ряд інших. Дуже важливо знати не тільки, що можна їсти, але і які рослини є категорично не можна.

Смертельно небезпечних отруйних рослин багато менше, ніж їстівних, і, значить, запам'ятати їх простіше. Тому що, знаючи отруйні рослини в обличчя, можна з меншим ризиком для здоров'я дегустувати що зустрілися на шляху невідомі, але удавані їстівними рослини. Загалом, тому, що знати отруйні рослини навіть важливіше, ніж вміти відшукати придатні у страву.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar