Головне меню
Малина

Малина звичайна – багаторічний чагарник сімейства розоцвітих Цвіте в травні і червні; плоди дозрівають у липні та серпні.

Поширення: всюди розводиться в садах, зустрічається на галявинах лісів, біля доріг.

Використана частина: лікарською сировиною є плоди, в народній медицині, крім того, – квіти, листя. Плоди малини містять ефірну олію, яблучну, лимонну, саліцилову і капронову кислоти, цукор (8%), слиз, вітаміни С (до 30 мг%), В, Р, каротин, фарбувальні речовини, солі калію (224 мг%), мідь , пектинові, азотні речовини. Малина відрізняється високим вмістом пуринів, найбільша кількість яких в сушених ягодах (62,7 мг%).

Збір і заготівля: зібрані плоди малини підв’ялюють на сонці, а потім сушать у печах. Зберігають сировину в добре провітрюваних, сухих приміщеннях, на протягах.

Малина звичайна у народній медицині

Застосування: ще в давні часи малина вважалася цілющим засобом. Сушені плоди вживалися при гарячкових захворюваннях, а квітки у вигляді настоянки служили протиотрутою при укусах змій, скорпіонів, бджіл, ос.
У науковій медицині сушена малина вживається як потогінний засіб при простудних захворюваннях і як легкий діуретичний засіб, при грипі, ангіні та ін. Зі свіжої малини готують сироп, який додається в мікстури для поліпшення смаку ліків. У народній медицині малина звичайна (квіти, листя, плоди) застосовується як антисклеротичний, протизапальний, жарознижувальний та високовітамінний засіб при гіпертонічній хворобі, атеросклерозі, як потогінний – при грипі, застуді, хронічному ревматизмі, лихоманці і кору. Зовнішньо відвар застосовують для полоскання при хворобах горла. З сухого листя малини готують відвар для примочок, а зі свіжого потовченого листя роблять мазь, яку застосовують при вуграх.
Крім того, плоди малини вживають для поліпшення апетиту, регулювання діяльності кишечника, як протиблювотний, кровоспинний при шлункових, кишкових кровотечах, відхаркувальний при бронхітах.

Рецепти:

- при маткових кровотечах, після пологів для очищення матки: 4 чайні ложки сухого листя або плодів малини залити 2 склянками окропу, настоювати 2-3 години в закритому посуді, процідити. Приймати в теплому вигляді по 1/2 склянки 4 рази на день.

- при геморої вагітних: 50 г кореня малини на 0,5 л води, кип’ятити на слабкому вогні 1 5-20 хвилин, настоювати 1 годину, процідити. Приймати по 1/4 склянки 4-6 разів на день.

- відхаркувальний засіб: плоди малини, насіння анісу, листя мати-й-мачухи, липовий цвіт – в рівних кількостях. З цієї суміші беруть 1 чайну ложку на склянку окропу, заварюють як чай, вживають 3-4 рази на день.

- при грипі та застуді готують напій з плодів малини з липовим цвітом у співвідношенні 1: 1 (1 чайну ложку суміші на 1 склянку окропу) Суміш з плодів малини і трави материнки в співвідношенні 2: 1 заварюють як чай з розрахунку 1 чайна ложка суміші на склянку окропу, приймають по 1 склянці 3-4 рази на день.

- приготування настою ягід: 1 ст. л. сухих ягід залити склянкою окропу, настояти 15 хв і приймати теплим по 3-4 склянки на день при застуді. Приготування настою листя: 1 ст. л. подрібненого листя залити склянкою окропу, настоювати 30 хв. і процідити.

- приготування відвару коренів: 2 ст. л. подрібнених сухих коренів заливають склянкою гарячої води, кип’ятять на повільному вогні 30-40 хв і проціджують. Приймають по третині склянки 3-6 разів на день.

- приготування мазі: чисте свіже листя розтерти, віджати сік, розмішати з вазеліном або вершковим маслом у співвідношенні 1: 4.

Протипоказання:
ягоди малини протипоказані при захворюваннях нирок і подагрі.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar