Головне меню
Надання першої медичної допомоги в поході: поранення і опіки

Перша медична допомога постраждалим може врятувати життя вашим близьким і незнайомим людям. Особливо це важливо далеко від цивілізації - в походах і експедиціях. Якщо ви мандрівник або екстремал, то напевно вмієте володіти собою в надзвичайних обставинах. Решта залежить від ваших знань і дій.

Сьогодні ми розглянемо такі види першої медичної допомоги: поверхневі поранення, забруднені поранення, опіки і найбільш небезпечна артеріальна кровотеча. При цьому не можна недооцінювати поранення. Наприклад, поверхневі рани представляють собою всілякі садна і порізи. Вони найменш небезпечні, але якщо їх не обробляти, то можливе інфікування.

1. Садна і порізи. Перш за все, поверхневу рану необхідно промити чистою водою. Це повинна бути питна, очищена вода, а не зачерпнута пригорща зі ставка. Далі поріз слід дезинфікувати, для чого можна застосувати зеленку, йод, будь-який спиртовий розчин (навколо рани) або марганцівку. При цьому кристали марганцівки не повинні потрапити на шкіру.

Після цього на рану накладається суха стерильна пов'язка. На неї не повинна потрапляти волога . У разі зволоження її необхідно змінити. Крім того, незалежно від рівня вологості пов'язки потрібно міняти мінімум раз на добу.

На рану накладаються різні мазі і склади, що сприяють регенерації тканин. Зазвичай вони є в похідній аптечці - це D-пантенол або щось схоже. Гарну дезінфікуючу властивість мають звичайні сонячні промені. Але підставляючи рану до сонця, стежте, щоб не сталося опіку.

2. Забруднені рани - це укуси тварин, глибокі порізи, колоті рани і рани, що утворилися в результаті видалення стороннього тіла. Таку рану обов'язково промивають антисептиком. Можливо, але небажано використання спиртовмісних речовин (горілка і т.п.). Після цього накладається пов'язка, так само змочена даними антисептиками.

Якщо рана настільки глибока, що якийсь фрагмент (наприклад, кістка або сухожилля) випадає з неї, не потрібно повертати його назад. Необхідно накласти пов'язку поверх. Не слід використовувати в цьому випадку різні засоби у вигляді порошків або мазей. Це може спричинити інфікування. Міняйте пов'язки щодня, промивайте водою (мильною) і терміново прямуйте до найближчого населеного пункту.

3. Опіки (1 і 2 ступеня). Дані опіки характеризуються появою бульбашок і почервоніння. В такому випадку шкіру охолоджують чистою холодною водою. Далі накладається пов'язка з антисептиком. Якщо застосовувати спиртові примочки, вони не тільки будуть сприяти знезараженню, а й при випаровуванні охолодять шкіру. Після цього слід використовувати пов'язки з мазями регенеруючих властивостей - наприклад, Рятувальник.

4. Артеріальна кровотеча. Небезпечна, особливо в поході, далеко від цивілізації. Її можна виявити по потужному струмені, який б'є імпульсами, в такт серцевому ритму. Кров при цьому яскраво-червона. Найчастіше така кровотеча виникає внаслідок глибокого поранення або ампутації. Буває і при переломах.

Потерпілий укладається ниць, його ноги піднімаються на 25 градусів. Кров необхідно зупинити, для цього відразу ж пальцями (чистими, горілка і сеча вам на допомогу) необхідно в рані передавити артерію. Після цього артерія передавлюється вище місця (ближче по відношенню до серця).

З метою транспортування потерпілого необхідно забезпечити фіксацію місця передавлювання шляхом формованого згинання:

• При пошкодженні артерій передпліччя слід помістити щільний валик (товщиною з кулак) з тканини на згин ліктя. Локоть згинається і за допомогою джгута максимально притягається до плечового суглобу.
• При пошкодженні гомілки або стопи чинимо аналогічно, але згинаємо коліно.
• При пошкодженні в стегні валик розташовують в паху і, максимально зігнуту в коліні і тазу ногу притискають до тулуба.

Якщо не вдається зупинити артеріальну кровотечу таким способом, слід накласти джгут. Джгутом може стати будь-який щільний гнучкий матеріал шириною від 4-5 см, такий як ремінь, стропа, гумова трубка і т.п. Тонкі матеріали використовувати не можна (дріт або волосінь).

Джут накладається на одяг або на іншу матерію - наприклад, рушник. Затягування джгута триває до зупинки кровотечі. Перетягувати джгут не слід, щоб уникнути відмирання тканин.

Після цього у вас є трохи часу для доставки до лікувального закладу. Влітку це 60 хвилин, взимку - 100-120 хвилин. При неможливості оперативної доставки необхідно кожні 15 хвилин влітку і 30 хвилин взимку перенакладати джгут трохи вище або нижче, перекриваючи артерію пальцем.

Накладення джгута здійснюють дві людини. Під джгут кладуть запис часу накладення. Джут накладається на верхню третину плеча при пораненнях передпліч і кистей і вище коліна при пораненнях гомілок і стоп. Так само необхідно знерухомити потерпілого (іммобілізація).

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar