Головне меню
Ночівля взимку біля багаття в сильний мороз

Ночівлі в польових умовах в сильні морози - не рідкість. Особливо погано, коли лютий мороз застає в лісі людини, що потрапила в кризову ( екстремальну ) ситуацію, і її єдиною метою є виживання. Але якщо у людини є можливість добути вогонь, вона переможе холод і зможе на ранок продовжити свій шлях.

При наявності пилки і сокири слід заготовити запас дров, спорудити 2 - 3 багаття з великих колод, і ночувати між ними. Якщо сокири немає, підійдуть сухі нижні гілки, сучки, гілки хвойних порід і викорчувані молоді ялини і сосни діаметром 5 - 15 см. Такі багаття прогорять дуже швидко, а тому потрібно бути готовим підкинути дров або заново розвести багаття. Якщо виживає двоє людей - все простіше, чергувати і дрімати між вогнищами можна по черзі.

Цікавий спосіб «ночівля по тайожному». Вона має на увазі проведення ночі на вогневищі - місці, де знаходився багатт . Зробити його не важко. За кілька годин до сну слід прибрати сніг і витоптати підходяще місце, розвести велике багаття і постійно підтримувати його (не менше 2-3 годин). Чим полум'я вище, а вогнище ширше, тим краще - земля прогріється глибше і на більшій площі, і довше буде остигати.

Прогорілу золу і вугілля відсуваємо в сторону, укладаємо лапник (якщо це тайга або хвойний ліс) або, наприклад, хмиз, поліетилен, тканина і т.п. Ховаємося так само ялиновим гіллям або будь-яким підручним матеріалом. У такому вигляді прогріта земля здатна зберігати тепло від 3-4 до 8-10 годин (залежить від часу прогорання, інтенсивності полум'я, сили морозу).

Не варто розводити вогонь під гілками зі «сніговими шапками», так як розтанувши і впавши сніг може загасити багаття.

Як бонус - варіант на крайній випадок. Якщо ви один, допомоги чекати нізвідки, велике багаття розвести неможливо, а попереду 50-градусний мороз і ніч, - є непростий, але надійний спосіб виживання:

• Для цього слід зібрати досить дрібних гілок (багато, на невелике багаття на всю ніч, тому що вночі буде холодно).
• Розпаліть зовсім невелике полум'я.
• Нахиліться над полум'ям.
• Накрийте плащ-палаткою або іншим матеріалом з головою (наприклад, шматком поліетилену - в ньому можна проробити дірку для відводу диму).

У такому положенні багаття буде зігрівати вас. Звичайно, поспати не вдасться, а ви будете пахнути димом кілька днів. Але при цьому - виживете.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar