Головне меню
Основні правила розведення вогню на природі

Вогонь грає дуже важливу роль у житті людей вже з давніх-давен, включаючи і наших предків. Вогонь був використовуваний для багатьох цілей, таких як опалення, приготування їжі, освітлення, захисту від хижаків та інших небезпек.

Вогонь є одним з найважливіших винаходів людства, який має безліч різних способів використання. Ось деякі з них:

  1. Опалення: Вогонь використовується для зігрівання приміщень та забезпечення комфортних умов для життя та роботи.
  2. Приготування їжі: Вогонь використовується для готування їжі, обробки продуктів та консервації їжі.
  3. Освітлення: Вогонь використовується для освітлення нічних приміщень, вулиць та інших об'єктів.
  4. Охорона: Вогонь використовується як засіб захисту від диких тварин та інших небезпек.
  5. Сигналізація: Вогонь використовується як засіб сигналізації, наприклад, для привернення уваги рятувальників або сигналізації про небезпеку.

Загалом, вогонь є дуже важливим елементом у житті людей, який має безліч різних застосувань та відіграє важливу роль у нашому побуті.

 

Основні правила розведення вогню на природі

Розпалювання багаття на природі повинно відбуватися обережно та з урахуванням відповідних правил безпеки. Ось деякі рекомендації для розпалювання вогню на природі:

  1. Знайомтеся з місцевими правилами: Перш ніж розпочати розпалювання багаття, переконайтеся, що вам дозволено це робити у даному місці та які є правила щодо розпалювання вогню.
  2. Вибирайте безпечне місце: Обирайте місце для розпалювання багаття з великою обережністю. Місце повинне бути подалі від сухої трави, гілок, листя та інших легкозаймистих матеріалів. Намагайтеся утримуватися від розведення вогню в час підвищеної пожежної небезпеки.  
  3. Намагайтеся розпалювати вогонь максимально ізольовано від місцевої екосистеми: подалі від мурашників, місць масового гніздування птахів, поблизу нір тварин, в «грибних» місцях, в місцях зростання червонокнижних рослин і тварин. Найкраще вибирати кам’яні ділянки землі чи використовувати портативні печі, трісочниці, газові чи спиртові грілки, пальники, примуси тощо.
  4. Дрова та інші матеріали: Зберіть дрова та інші матеріали для розпалювання багаття. Перед розведенням вогню необхідно зібрати весь комплекс складових: трут, дрібні гілки, більші дрова. Вогонь розпалюється швидко і необхідно подбати про швидке підхоплення вогню з труту (суха трава, сухе листя, суха хвоя, кора берези, папір) на дрібні гілки, останні в свою чергу повинні збільшити інтенсивність та об’єм вогню для того, щоб мати можливість розпалити більші дрова.
  5. Використовуйте безпечні засоби для розпалювання багаття, такі як сірники або запальничку, огниво, кресало тощо.
  6. Наглядайте за багаттям: Ніколи не залишайте багаття без нагляду. Переконайтеся, що вогонь повністю загас перед тим, як покинути місце розпалювання багаття. Переконайтеся, що земля під вогнем не являється торф’яником чи багатовіковим пластом опалого листя, яке також несе небезпечну властивість, аналогічну торфу.
  7. Не використовуйте для розпалювання вогню легкозаймисті речовини, вибухонебезпечні речовини і не піддавайте впливу вогню засоби із легкозаймистими речовинами, які знаходяться під тиском чи у закритій тарі. Пам’ятайте: рідкі легкозаймисті речовини потрібно використати до розпалювання вогню (облити дрова, вугілля тощо), заборонено підливати рідкі легкозаймисті речовини безпосередньо у вогонь і навіть у місце багаття після припинення горіння.  
  8. Ніколи не залишайте вогонь поблизу легкозаймистих матеріалів: вогонь має бути розташований на безпечній відстані від будь-яких легкозаймистих матеріалів, таких як суха трава, листя, гілки, сміття або будівельний матеріал. Намагайтеся уникати розведення вогню під хвойними деревами, - крона хвойних дерев може підхопити вогонь під полум’я чи просто іскор.
  9. Не наближайтеся дуже близько до вогню: дрова мають властивість при горінні «вистрілювати» іскри з великою швидкістю – можна отримати опіки чи пошкодження очей, зіпсувати одяг тощо.
  10. Для розведення вогню використовуйте суху деревину. У вологу, дощову погоду, коли знайти сухі дрова не є можливим, використовуйте дрібні гілки, які знаходяться на деревах – вони в середині завжди сухі, адже завжди встигають висихати після кожного дощу. Гілки, які перебувають на землі, піддаються впливу вологи постійно і наповнені вологою наскрізь. Для ще більшої сухості зніміть ножем верхній шар гілки, включаючи кору і 2-3 мм основної деревини. В результаті ви отримаєте абсолютно суху деревину. Пам’ятайте: в умовах вологого середовища вогонь розпалюється в рази повільніше, вам слід організувати конструкцію багаття таким чином, щоб більші дрова весь час перебували зверху над полум’ям, при цьому повинен бути доступ і можливість наповнювати вогнище новими дрібними гілками, поступово збільшуючи об’єм вогнища за рахунок горіння дрібних гілок – більші дрова потребують більше часу, щоб висохнути і підхопити горіння. Для цього найкращим типом багаття підійде багаття «Піраміда», «Паркан» і «Колодязь». У дощову погоду оптимальною деревиною в якості дров підійдуть хвойні породи деревини.
  11. Будьте готові до непередбачуваних ситуацій: Завжди майте при собі засоби для гасіння вогню такі як вода, вогнегасник або пісок.
  12. Не використовуйте вогонь в закритих приміщеннях: вогонь повинен використовуватися лише на відкритому повітрі, в безпечному місці та з врахуванням вітру та погодних умов.
  13. Не використовуйте вогонь під впливом алкоголю або наркотиків: вогонь повинен бути використаний тільки в стані тверезості, оскільки використання вогню під впливом алкоголю або наркотиків може бути небезпечним.
  14. Виносіть сміття: Ніколи не залишайте сміття після того, як розпалювали багаття. Зберігайте природне середовище чистим та збереженим.

 

 

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar