Головне меню
Поплавок в різних умовах

Ловля на поплавкову снасть в замкнутих водоймах зі стоячою водою і на річковій течії має свої особливості, які повинен враховувати рибалка, вирушаючи в черговий раз на риболовлю.


Сучасні вуглепластикові махові вудлища виготовляються, як правило, в телескопічному варіанті. Крім того, що вони вимагають до себе дбайливого ставлення та дотримання заходів безпеки при ловлі в грозу , не менш важливим є питання надійного кріплення оснащення до такого вудилища . Слід сказати, що вибір того чи іншого способу кріплення насамперед залежить від конструкції верхнього коліна : цільного, комбінованого чи пустотілого .


«Телескоп » може служити досить довго при акуратному поводженні з ним в процесі риболовлі і транспортування. Найнеприємніше , коли в стики між колінами потрапляє пісок. Тому щоразу після риболовлі, перш ніж зібрати вудилище, необхідно ретельно протерти його злегка вологою ганчірочкою, позбавивши від піску і пилу.


Ловля в місцях без течії

На поплавкову вудку можна ловити як не хижу, так і хижу рибу. При ловлі в стоячих ( замкнутих ) водоймах насамперед потрібно враховувати дрейф поплавця через зустрічний, бічний чи попутний вітер. Тому досвідчені рибалки в подібних ситуаціях налаштовують снасть таким чином, щоб поплавець стояв як укопаний, а насадка на гачку виглядала цілком природно. Особисто я для утримання поплавця на місці застосовую три варіанти: використовую тонучу жилку; зрушую основне грузило до підпаска так, щоб вони лежали на дні; або ж закріплюю невеликий грузик на відстані 1-1,5 м вище поплавця. Це в тому випадку якщо я ловлю на махову вудку.


Поплавок на річці ?

На річках , як показує практика , найбільш перспективними місцями для ловлі з поплавком є тихі вири, затони, стариці, виходи заток. На відміну від водойм зі стоячою водою (тих же заток ), тут ви обов'язково маєте справу з течією. Особливо високі вимоги до поплавця пред'являються при ловлі в місцях зі зворотною течією.


Коли я вирушаю на ту чи іншу річку з поплавковою снастю, перше, що я роблю - намагаюся знайти ділянки, де русло підходить близько до берега; тут прибережна брівка виступає в ролі передруслової. Для коропових риб така брівка приваблива з двох причин: по-перше, в будь-яку погоду кисневий режим оптимальний, а по-друге, під час дощів з берега змиває різну живність. Крім того, деякі такі ділянки, де є підводні горби, канави, трав'янисті зарості, служать мирним рибам непоганим укриттям від хижаків.


До числа перспективних місць на річках слід віднести також вимоїни, які утворюються нижче мостових опор, величезних підводних валунів, затонулих колод, нижче мисів, островів та інших перешкод. Тут можна зустріти стоянки як не хижих, так і хижих риб. Взагалі на річках бровки можуть бути самі різні. Я , наприклад , неодноразово потрапляв у ситуацію , коли після затяжних дощів при ловлі на водосховищі з човна лящ не брав, в той час як при впадінні річкового потоку в це водосховище по межах смуг каламутної води клювання було просто фантастичним.


Експерименти

Я багато експериментував з поплавками і щоразу відкривав для себе щось нове. Але найголовніше , дійшов однозначного висновку - в арсеналі рибалки- поплавочника повинно бути не менше дюжини готових оснащень на мотовильцах з різними за формою і призначенням поплавками.

Сьогодні у продажі безліч поплавців, призначених для ловлі різної риби. Будь-який поплавок насамперед повинен утримувати приманку на потрібному рівні, чітко сигналізувати про клювання. Починаючому рибалці не так просто вибрати такий необхідний і важливий елемент поплавкової снасті.

Почнемо з того , що поплавці бувають для глухого кріплення і ковзаючі (в основному для ловлі матчевою снастю). З поплавками типу сбіруліно спінінгісти ловлять ставкову форель , харіуса , чехонь та інших риб. Для виготовлення сучасних поплавців використовують бальсу, пробку, твердий пінопласт, пластмасу. Від якості матеріалу залежить вартість того чи іншого поплавка.

Для оснащення махової вудки рекомендую поплавці з подовженим кілем і антеною, довжина якої зазвичай становить 3-4 см. У стоячій воді у безвітряну погоду найкраще застосовувати поплавці типу «голка» і у формі витягнутої краплі, які володіють найменшим опором при зануренні і не перешкоджають клюванню риби. Однак при вітрі, навіть слабкому, вони дрейфують, і в цьому випадку доводиться зміщувати тягарці ближче до гачка таким чином, щоб вони лежали на дні.

А як чинити, якщо риба бере виключно 15-30 см від дна або вище ? Хочеться вам того чи ні, доведеться застосувати більш важку оснастку з конусовидним поплавком, що має подовжений кіль. Більшість коропових, та й інших риб, за винятком, мабуть, ляща , під час клювання не «викладають» поплавець, а притоплюють, або ведуть убік. Одним словом, форма поплавця залежить і від особливостей клювання тієї або іншої риби.

Наступним фактором при виборі поплавця сила течії. Якщо ви ловите на бистрині, поплавець під час проводки не повинно затягувати під воду течією. І в той же час він, зберігаючи плавучість, не повинен надавати занадто помітного опору при клюванні обережної риби.


Для ловлі в проводку

Яку б рибу ви не ловили цим способом, вибір поплавця - найбільш відповідальний момент. Деякі вважають , що можна користуватися майже всіма поплавками існуючих на сьогоднішній день конструкцій. Це далеко не так.

Вибір поплавця в даному випадку визначається глибиною ловлі, силою течії, видом риби, снастю (махове, проводочне , матчеве вудилище) і, звичайно, залежить від того, ловите ви з берега чи з човна. На відміну від махової, при матчевій ловлі використовуються головним чином ковзаючі поплавці. Вони бувають звичайні і самоогружені. Перевага останніх у тому, що відразу ж після закидання вони приймають вертикальне положення, що важливо, якщо ви ловите у верхніх шарах води. Ковзний поплавець пересувається по жилці за допомогою застібки або отвору в короткому килі , а потрібна глибина обмежується стопорним вузлом і намистиною .

Для особливо далеких закидів при ловлі матчевою снастю рекомендую використовувати торпедоподібні поплавці зі знімними шайбами в нижній частині і стабілізаторами - у верхній. Тіло такого поплавця, як правило, виконується з бальсового дерева, а знімна пустотіла антена з тонкого і легкого пластику, який забарвлюється в різні кольори для ловлі в ясну, похмуру погоду і в сутінках.

При ловлі в проводку найбільш універсальним слід визнати поплавок, який під час притримувань і зупинки в кінці пропливу не завалюється на бік і не лягає на воду. Проводка з берега і з човна має свої особливості. Якщо в першому випадку оснастка рухається по дузі поперек течії, то в другому - її можна стравлювати з борту, або з  корма човна. Притримки, під час яких найчастіше трапляються клювання, складніше виконувати з берега. Тут вам знадобиться поплавок з двома точками кріплення за допомогою кембриків (на кілі довжиною 5-7 см) або ковзний поплавець з отвором у нижній частині і кілечком - у верхній для пропуску жилки. Зазвичай ковзаючі поплавці з отвором на короткому кілі найменше придатні для ловлі в проводку. Виняток - самоогружені.

Володимир Тарханов / http://www.huntingukraine.com

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar