Головне меню
Профілактика і допомога при укусах тварин

Незалежно від того, де знаходиться людина - в дикій природі або на вулицях свого міста, небезпека укусу твариною присутня завжди. Тому пропоную читачам мінімальний набір знань і дій, які необхідно знати і вміти застосовувати, якщо вкусила собака , кішка, лисиця або вовк.

Не дратуй ведмедя

Перше, що необхідно знати: ніколи не дратуйте звірів, птахів та іншу живність. Навіть якщо перед вами мила домашня собачка, насправді ніхто не може знати, що у неї на думці, навіть якщо господар стверджує, що вона ніколи ні на кого не відкривала пащу. Нехай цей господар сам розбирається зі своїм вихованцем.

Крім того, у звірів можуть бути об'єктивні причини вкусити людину, про які ми можемо не здогадуватися, зважаючи на відсутність зовнішніх ознак. Наприклад, перед нами може стояти мати виводка дитинчат, або тварина, уражена вірусом сказу. В цьому випадку укусу не уникнути.

Тому намагаємося уникнути контакту з собакою або лісовим хижаком будь-якими способами. При цьому не слід ховатися - краще навпаки, дати про себе знати заздалегідь. Якщо тварина побачить вас поблизу раптово, вона може вкусити. Але звір, швидше за все, піде або сам дасть про себе знати, якщо дізнається про вас на відстані.


Допомога при укусах тварин (кішок, собак, лисиць і т.п.)
1. Зупиніть кровотечу

Рани від укусів можуть мати різні форми. Незалежно від того, рвана у вас рана, простий прокол або глибокий поріз, необхідно постаратися якомога швидше припинити кровотечу. Для цього використовуйте будь-який шматок чистої тканини або бинт. Так само варто підняти кінцівку вище рівня серця. При цьому в більшості випадків кров зупиниться протягом максимум 15-ти хвилин.

З іншого боку, якщо ви не маєте достатніх навичок в обробці важких ран, краще залишити укус відкритим. Але це буде правильним тільки для дійсно серйозних травм.


2. Мінімізуйте інфекційну небезпеку

Ретельно обробіть рану після того, як зупинили кровотечу. Це дозволить зменшити ймовірність інфекційного зараження. Видаліть з рани всі видимі сторонні предмети. Використовуйте кип'ячену воду, промийте під струменем 15 хвилин, використовуйте 3% розчин перекисю водню, розчин спирту, йод, зеленку ( «діамантовий р-н») і т.п.

Пам'ятайте, що всі тварини, домашні або дикі, завжди носять в пащі цілий виводок мікробів. Вчені довели: не дивлячись на переконання багатьох людей, в пащі будь-якого звіра знаходиться цілий сонм штамів вірусів. Тому геть забобони.


3. Зверніть особливу увагу на укуси рук

Укуси рук особливо небезпечні, тому що людина часто продовжує використовувати їх у повсякденному житті. Це підвищує небезпеку повторного зараження вже не від тварин, а від інших зовнішніх факторів. Руки можуть стати найбільш вразливим місцем тіла людини.


4. Не робіть дурниці

Одна з поширених дурниць, які часто застосовуються з метою знезаразити рану - відсмоктування крові і слизу з ураженої ділянки. Крім того, що ця дія шкідлива сама по собі, вона ще здатне відсунути час звернення за медичною допомогою. Дане правило стосується не тільки укусів тварин, але і птахів, змій та інших представників фауни.


5. Не метушіться

Постарайтеся мінімізувати свою рухову активність. Це знизить ймовірність проникнення інфекції всередину організму.


6. Якщо пошкоджена кістка

Якщо укус призвів до пошкодження кістки, іммобілізуйте пошкоджену ділянку шиною. Для купірування болю використовуйте лід або холодний компрес, заодно це допоможе запобігти набряку. Негайно зверніться до лікаря.


Трохи про інфекції

Правець. Одна з найбільш поширених і небезпечних інфекцій - правець. Правець є наслідком проникнення в організм специфічного нейротоксину, який сковує м'язи і може привести до смерті через дихальну недостатність. Хоча щеплення від правця зазвичай робиться всім, але краще зайвий раз звернутися до професіоналів. Щеплення працює в середньому 10 років.

Сказ. Даний вірус вражає центральну нервову систему. Зазвичай передавач - слина зараженої тварини. При відсутності лікування смертність від цієї інфекції досягає 100%. Причому до моменту, коли починають проявлятися симптоми хвороби, лікувати її вже пізно. Слід зазначити, що серед основних рознощиків цієї зарази знаходяться не тільки собаки і кішки, а й лисиці, кажани і єноти. Єдине лікування - своєчасна ін'єкція специфічного імуноглобуліну.


Висновок

Пам'ятайте - всі тварини наділені інстинктом кусати з метою самооборони. При цьому ніхто не може сказати напевно, де знаходиться межа між взаєморозумінням людини і тварини, і рішенням останнього, що пора оборонятися. Тому поводьтеся відповідально не тільки в лісі і горах, а й біля домашніх вихованців.

Для любителів все спростовувати можна знайти багато фактів, коли домашні улюбленці, зовні спокійні та врівноважені, в результаті вбивали своїх господарів. Але не буду займатися цим невдячним заняттям - нехай кожен залишиться при своїй думці.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar