Головне меню
Сказ. Що про нього треба знати

25-26 травня поблизу Поліського заповідника стались трагічні події: скажений вовк покусав шістьох чоловік. Житомирська область, як і більшість областей України, неблагополучна щодо цього захворювання. Що ж необхідно знати про цю хворобу?

Сказ — одне з найстрашніших захворювань. До сказу чутливі всі тварини, але найчастіше ним хворіють хижі ссавці. Птахи заражаються, але практично не хворіють. Сказ у гризунів реєструється значно рідше, але в природі вони часто виступають переносниками вірусу і своєрідним резервуаром. Переносять цю хворобу і рукокрилі (летючі миші), але хвороба у них проходить без симптомів. Дієвий засіб уберегти домашніх тварин і псів від захворювання — це проведення вакцинації. Є хибна думка, що після вакцинації мисливські пси гірше починають працювати на полюванні. Щеплення дійсно переносяться тваринами тяжко, але при нормальному догляді воно не залишає негативних наслідків.

Необхідно відмітити, що в сучасних умовах основним носієм сказу є дикі тварини і, в першу чергу, лисиці. Тому при зустрічі в природі чи на полюванні дикої тварини, яка веде себе нетипово, необхідно звернути на це увагу. Хворі на сказ тварини ведуть себе агресивно чи, навпаки, спокійно, не реагуючи на наближення людини. У них невпевнена хода чи біг, інтенсивно виділяється слина, нетиповий погляд, блискучі очі, утруднене ковтання, настовбурчена шерсть. Смерть наступає на 7-11 день.

Труп може представляти небезпеку при знятті шкури в тому випадку, якщо на руках є порізи, подряпини.

Для хворих на сказ псів характерні пригнічений стан, неохочий підхід на поклик господаря. Вони ховаються в темні закутки. Інколи пси дуже ласкаві або стривожені, перебігають з місця на місце, лякаються звуків. При появі перших ознак тварину треба негайно ізолювати і викликати досвідченого ветеринарного лікаря. У псів можуть з'явитися галюцинації і вони будуть "обгавкувати" уявну дичину. Тварини можуть не їсти звичайний корм і разом з тим ковтати землю, палки. Інколи пси розгризають місце укусу, через який проникла інфекція. Перед смертю з'являється параліч кінцівок. При цьому часто дикі тварини з блискучими очима та піною на губах повзуть прямо на людину. Пси при цьому часто втікають від таких тварин. Людина, яка була в контакті з хворою на сказ твариною, обов'язково повинна пройти курс лікування. В противному разі смерть гарантована. Людина, яка вчасно не звернеться до лікарів за медичною допомогою, помирає в страшних муках. В Парижі в Інституті Пастера стоїть пам'ятник хлопчику, якого рвуть скажені вовки. Це перша людина, яку було врятовану від сказу завдяки щепленню. В повоєнний час були відомі смертельні випадки захворювання на сказ серед людей і в Овруцькому районі.

Вірус сказу поширюється нервовими стволами до головного мозку і тому проміжок перебігу захворювання залежить від місця укусу. Вірус передається зі слиною при укусі. Хворі тварини на нижній щелепі, шиї мають мокре і часто забруднене хутро. Слизові оболонки дихальних шляхів і травного тракту запалені. В шлунку можна знайти кору, деревину, мох і навіть скло. Але точний діагноз захворюванню на сказ дають лише лабораторні дослідження. Тому голову підозрюваної тварини передають в лабораторію з дотриманням всіх необхідних вимог. Курс профілактичного щеплення проводять в стаціонарних умовах. Одного разу я сам був винуватцем однієї неприємної історії, пов'язаної зі сказом. Після закінчення вузу я працював в лісомисливському господарстві. В один з вечорів на садибі лісництва стався великий переполох. Рудий пес покусав багатьох собак і при появі людей зник у лісі. На ранок історія знову повторилась. Лише через кілька днів цього пса відстріляли. Коли я приїхав в лісництво і сказав, що це звичайний сказ, мене всі стали переконувати, що це гібрид вовка або лисиці з собакою. Причому я, наївна людина, особисто оглядав його прикус і доводив всім, що це звичайний пес. Історія ця почала потроху забуватися, коли через певний час (інкубаційний період) всі покусані пси почали хворіти на сказ. Тут уже було не до сміху. Час для проведення щеплення був упущений, і залишалось надіятися на волю Всевишнього. На наше щастя, все обійшлося благополучно.

Велике значення для профілактики сказу мають профілактичні заходи: проведення щеплення проти сказу серед домашніх тварин і особливо псів, знищення бродячих кішок і псів, зниження чисельності диких хижих ссавців і, в першу чергу, лисиць. Незабаром розпочинається сезон полювання, і тому мисливцям необхідно завчасно подбати про проведення щеплення проти сказу в мисливських псів. Після проведення щеплення деякий час мисливських собак недоцільно використовувати на полюванні.

С. ЖИЛА / http://hunt-fish.com.ua

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar