Головне меню
Використання в харчуванні рослинних ресурсів

За даними вчених на Землі росте близько 300 тис. видів рослин, включаючи види рослин на гірських вершинах та на дні океану, з них 120 тис. їстівні. Рослинна їжа містить повний склад поживних речовин здатна, підтримати сили людина навіть в Арктиці. Одні рослини для забезпечення нормальної працездатності можуть постачати в організм достатню кількість білка, другі — калорійні вуглеводи.

Культивовані рослини. Багатим джерелом продуктів є зібрані поля зернових та інших рослин. Це відноситься до картопляних, зернових, бруквяних та горохових полів Європи та країн Азії з помірним кліматом. Якщо ви виявили картопляне поле, вигрібайте купки, залишені після збирання врожаю. Картоплю можна їсти сирою або приготувати попередньо очистивши від бруду і шкірки. На прибраних полях ви можете знайти на землі стебла, колоски, виявити ріпу, брукву, моркву, цукровий буряк та редис. Їх можна використати в їжу в сирому чи приготовленому вигляді, але в будь-якому випадку їх слід помити та очистити від шкірки, щоб не наражатися небезпеці зараження мікробами чи добривом. На занедбаних зернових полях шукайте зерна в землі. Їжте їх сирими, вареними чи злегка обсмаженими. Приготована з них каша — її можна зробити, змоловши зерна в муку та підсмажив на вогні чи золі, — дуже поживна. Розмішав жменю її у воді, ви отримаєте смачний та поживний продукт.

 

Дикорослі рослини. В лісі, в пустелі можна відшукати безліч дикорослих їстівних рослин. Деякі з них розповсюджені повсюди, інші мають точну географічну адресу. В їжу йдуть різні частина рослин: плоди, корінні, цибулинки, молоді пагони, стебла, листя, бруньки, квіти, горіхи. Зазвичай можна безпечно вживати в їжу ті рослини, які їдять птахи та звірі. Однак рідко зустрічаються такі рослина в яких всі частини їстівні. У більшості з них лише одна чи декілька частин придатні до їжі чи втамування спраги. До дикорослих рослин відносяться наступні:

  • Кропива — молоді пагони використовують в зелених щах, пюре, салатах.
  • Щавель (звичайний та кінський) — добрий в салатах, зелених щах.
  • Ревінь дикий — підходить для кисло-солодких киселів, варення.
  • Стрілолист — бульби підземних пагонів багаті білками та крохмалем, у вареному вигляді нагадують горох, печені каштани.
  • Очерет, рогіз — коріння вживаються в печеному та вареному вигляді (очерет попередньо відмочують), з них можна робити кашу чи пюре.
  • Іван-чай — кореневища відварюють, молоді листочки йдуть на салат, а підсушене листя – як заварка замість чаю.
  • Сусак — кореневища сушать, перемелюють на борошно та печуть з нього коржі.
  • Молодило — вживають в борщах та салатах.
  • Лопух — молоде м’яке коріння їстівне у вареному, смаженому, печеному вигляді.
  • Черемша (ведвежа цибуля), цибуля-різанець, мишачий часник — використовуються в їжу в сирому вигляді як салат чи приправи.
  • Кандик сибірський — цибулинки використовують в їжу в сирому, вареному та сушеному вигляді.
  • Клайтон бульбова — корені їстівні в сирому та вареному вигляді.
  • Портулак — м’ясисті листочки вживають як салат.
  • Кислиця — ніжне листя йде на кислуваті вітамінізовані салати та в супи.
  • Таволга в’язолиста, звіробій звичайний, чебрець, материнка — з квітів отримують духмяний сурогат чаю.
  • Малина, суниця, брусниця, смородина, ожина — підсушене листя використовують як сурогат чаю.
  • Очиток пурпуровий (заяча капуста) — з молодих пагонів та листя готують пюре, овочевий фарш, бараболі печуть чи варять.
  • Очерет озерний — прикоренева частина стебла їстівна як в сирому вигляді, так і в супах.

Перелік їстівних дикорослих рослин цим не обмежується, в нашій країні зростає понад 1000 видів рослин які можуть бути використані в їжу. Разом з тим при зборі дикорослих рослин треба дуже чітко відрізняти їстівні рослини від отруйних. Якщо не відомо, їстівна рослина чи ні, краще її не використовувати. Зокрема, через небезпеку переплутати різні види зонтичних, новачкам не слід збирати зонтичні дикорослі, хоча серед них є і їстівні (наприклад дудник лісовий).

Трави які використовують для чаю: звіробій, материнка, ромашка, цикорій, м’ята, деревій, липа, кропива, шипшина, буркун, іван-чай, чебрець, ага, золотий корінь, листя суниці, листя смородини, гілки вишні, листя барбарису, корінь пирію, листя яблуні, корінь рогозу, листя чорниці, корінь сусака, листя ожини, квіти троянди, листя таволги, квіти акації, меліса, квіти комірника і т.д.

Насіння рослин яке використовують для каш: гірчиця польова, мишій, канареечник, куряче просо, бор розлогий, перлівка, ячмінь дикий, просо сорне, колосняк, рис дикий, овес піщаний, жовта акація, подорожник та ін..

 

Багато їстівних рослин в їжу зазвичай не вживаються.

 Їстівні листя та молоді пагони: ожина, цикорій, кипрей, щавель, кмин, глуха кропива біла.

Їстівні молоді листочки: подорожник, смородина чорна, шипшина, липа дрібнолиста, великий лопух, кульбаба, конюшина лугова, снить звичайна мати-й- мачуха, борщівник, первоцвіт весняний, талабан польовий, ревінь.

Їстівні корені вживаються сирими: іван-чай, очерет озерний, аїр, кровохлебка лікарська, комірник шестілепестний, лопух великий, пирій повзучий, медунка.

Їстівні корені вживаються у вигляді борошна: кульбаба, очерет озерний, горець зміїний, горець живородящий, зопник бульбоносний, калюжниця болотна, клубнекамиш морський, калитка жовта, перстач гусячий, пирій повзучий, рогіз широколистий, сусак, кровохлебка лікарська.

 

Рецепт вживання борошна з їстівних коренів: нарізати, висушити, змолоти, зробити тісто, спекти. Можна додавати борошно з коріння в зернове борошно. Можна заквасити борошно: додати звичайний хліб або сухарі, розмочити та поставити в тепле місце допоки з’являться пухирці та кислий запах. Борошно з латаття треба декілька годин вимочувати, змінюючи воду. З розмолотого кореневища очерету озерного можна зварити добру кашу.

 

Каву можна приготувати з просмажених та розмолотих коренів лопуха(першого року життя), кульбаби, цикорію.

 

Багато щавлю їсти шкідливо: щавлева кислота переводить кальцій крові в нерозчинне з’єднання.

 

У їстівної рослини можуть бути неїстівні схожі родичі.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar