Головне меню
Виживання в природному середовищі. Пошук і приготування їжі. Корисні рослини для виживання

Припустимо, що ви витратили запас продуктів і не маєте можливості звернутися за допомогою. Малоймовірно, щоб у вас була з собою вогнепальна зброя, а мисливці і досвідченіші люди теж іноді бувають «пустирями». Як правило, мисливці знають, що робити з дичиною, а рибалки, які мають снасті — з рибою; тому висвітлювати такі питання не бачу сенсу. Буду орієнтуватися на тих, хто не має спеціально призначених пристосувань.

1. Риба. Для її лову на дрібних річках і струмках можна використовувати, наприклад, штани з зав’язаними на кінцях ногами; можна ловити руками в норах і під каменями, для цього треба обхопити камінь руками біля самого дна і вести руки до себе, обхоплюючи камінь, після невеликої практики можна призвичаїтися добувати рибу. Непогану осту можна зробити з вилки, прив’язаної до ціпка або з палки, розчепивши один кінець на декілька частин, загостривши кожну.

Можна помітити сонну рибу, потрібно плавно підвести під неї руку, різко схопити і кинути на берег. На великих річках можна використовувати приманки з борною кислотою або вапном, її можна отримати шляхом випалу крейди, вапняку, раковин … Після застосування таких приманок потрібно зібрати спливаючу рибу. Найгірше, коли ранньою весною вода підмиває лід біля берегів, тобто зимові снасті використовувати вже не можна, а літні-ще не можна. Однак, і тут можна обійтися підручними засобами. За годину я легко набирав до кілограма риби. Добудьте кіл, довжиною близько 2 метрів і йдіть вздовж берега. Риба стоїть біля нього. Вам залишиться тільки вдарити її і підібрати. Рідко вдається оглушити відразу, але на зворотному шляху ви її швидше за все відразу побачите і заберете.

2. Раки. Їх найпростіше ловити в норах. Якщо є любителі підводного плавання, то їх можна назбирати на дні. Якщо вода дуже холодна, можна зробити рачевні - зробіть коло, наприклад з дроту чи галузки, діаметром близько 0,5 метра, прив’яжіть до нього дно із ганчірки або сітки, прив’яжіть це все до палиці. На дно прив’яжіть, наприклад, жабу (тельбухи, жарену, варену на вогні) і киньте у воду. Періодично треба рачевню піднімати і дивитися, чи не з’явився там рак.

3. Молюски, наприклад беззубки. Зібрати їх, думаю, зуміють все. На смак — цілком прийнятно.

4. Рептилії також годяться в їжу, вбити їх можна, наприклад, палицею.

5. Їжаки, щури та інші дрібні тварини, яких можна добути підручними засобами (сам не їв, але інших обставини можуть змусити, п. 4 — аналогічно).

6. Пташині яйця.

7. Рослинна їжа.

8. Гриби.

Пункти 7 і 8 — рекомендую їсти тільки добре відоме. Не захоплюйтеся одним видом — можуть містити лікарські або інші речовини, у великих кількостях здатні нашкодити здоров’ю.

Рослини, які рекомендую вживати в їжу:

> Подорожник (молоде листя — сирі, постарші — в супах)

> Кульбаба (молоде листя — сирі, щоб прибрати гіркоту, потримайте в холодній воді; корені можуть замінити картоплю і каву)

> Кропива (можна їсти сиру, ошпаривши окропом для видалення мурашиної кислоти; непогано і у вареному, хвилин 5, вигляді)

> Конюшина червона (сира або варена)

> Щавель (сирий або варений; не зловживайте ним)

> Обліпиха (ягоди)

> Рогіз (коріння можна їсти сирими і вареними)

> Глід (ягоди-не зловживайте)

> Горобина (ягоди сирі, варені, можна використовувати замість чаю)

> Ожина (ягоди)

> Шипшина (ягоди сирі, замість чаю)

> Чорниця (ягоди)

> Морошка (ягоди)

> Яблуня (плоди добре б порізати пластинками і висушити для зберігання)

> Суниця (ягоди)

> Черемха (ягоди)

> Черемша (листя)

> Горіхи

Взимку доведеться їсти насіння і горіхи дерев, наприклад липи. Можна знайти і ягоди, що залишилися з осені. Якщо у вас немає ніякої посуду для приготування їжі, то найпростішими способами смаження будуть, мабуть, ці:

1) обмазати м’ясо або рибу глиною і пекти на вугіллі.

2) вирити ямку, накласти в неї паливо; зверху на краю ями накласти палок, а на них — каменів, це все в кілька шарів; коли прогорить, можна смажити на каменях.

 

Перевірка на їстівність рослин. Загальні рекомендації:

 

Рослини з жовтими квітками та (або) молочним соком, крім кульбаби, як правило, отруйні. Уникайте рослин з їдким, гірким, пекучим смаком. Не їжте зіпсовані та пошкоджені частини рослин. Якщо якась частина рослини їстівна, не думайте, що всі інші — теж. Навіть їстівні та смачні рослини не варто їсти відразу багато одного виду, так як в них можуть бути лікарські речовини, надмірне споживання яких шкідливо. Перевіряйте на їстівність тільки ті рослини, яких легко можна знайти в потрібній кількості, і тільки 1 вид і на 1 людину за раз. Алгоритм:

1. Розімніть рослину і натріть соком внутрішню сторону зап’ястя. Почекайте хвилин 15, якщо не з’явиться пухирів, свербежу або печіння, значить рослина не містить отрути, чинного на шкіру.

2. Потримайте шматочок рослини в роті хвилин 5, якщо не буде поганих відчуттів, пожуйте її. Почекайте, чи не з’явилося гіркоти, печіння або мильного присмаку, якщо ні, проковтніть сік, решту виплюньте, почекайте декілька хвилин.

3. Якщо не з’явилося неприємних наслідків (нудота, біль у животі, запаморочення, сонливість …), з’їжте близько чайної ложки рослини і почекайте ще 8 годин, чи немає таких наслідків.

4. Якщо все в порядку, з’їжте жменю цієї рослини, якщо на протязі доби вищевказаних наслідків не буде, рослина не отруйна.

У відношенні грибів треба дотримуватися ще більшої обережності. Не їжте незнайомих грибів. Перед смаженням гриби треба відварювати і зливати воду, так як деякі з них так можна очистити від отрути. Не їжте молодих (коли ще не всі ознаки виду помітні) і старих грибів. Не збирайте гриби в сильну спеку і посуху (тоді можна сильно отруїтися навіть боровиками). Не давайте гриби дітям, навіть те, що абсолютно безпечно для дорослих, може викликати у них смертельне ураження печінки.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar