Головне меню
Боротьба з комарами без шкоди здоров'ю

В теплу пору року і дорослі, і діти при першій же можливості мріють виїхати з міста на природу. Будь-то табір відпочинку, дача або просто сільський будинок в улюбленої бабусі. Річка, ліс, рибалка, гриби, походи. На жаль, всю цю радість дуже часто затьмарюють "крилаті вампіри" - комарі, та інша літаюча нечисть.


Тим більше, що збитки від їх укусів виражаються не тільки у втраті декількох мілілітрів крові. Найменше - це свербляча шкіра, пухирі. У розчесану ранку може потрапити бруд з-під нігтів - от і готове запалення. Але навіть і без запалення у схильних до алергії людей можуть спровокуватися відповідні захворювання - бронхіальна астма, наприклад.

А ще комарі можуть переносити чимало захворювань. Найнебезпечніші з них - "геморагічні лихоманки", вірусні захворювання, що супроводжуються кровотечами, смертність при яких доходить до 80 відсотків - як при чумі в давні часи до винаходу антибіотиків. Бореліоз, гепатит С, дирофіляріоз - і багато інших болячок. На щастя, це не означає, що заразний абсолютно кожен комар - але все-таки, краще поберегтися.


Так що питання захисту від комарів та інших кровососів - не розкіш, а життєва необхідність. На жаль, іноді "ліки виявляються ще гірше хвороби". Так днями 3-річна дівчинка була госпіталізована до лікарні з гострим отруєнням - репелентами, якими змастила шкіру і одяг дитини її мама.


Зрозуміло, що повноцінне отруєння - це нечасті випадки, але та ж алергія на компоненти репелентів зустрічається набагато частіше. Як же можна спробувати уникнути таких ексцесів - при забезпеченні протикомариного захисту, особливо дітей?


Почнемо з того, що кращий спосіб уникнути ускладнень від хімії - не застосовувати її без крайньої необхідності. Хто заважає, замість того, щоб намазувати шкіру мазями і гелями перед сном - надійно захистити відкриті вікна протикомариними сітками? А комах, які таки прорвалися, спробувати знищити звичайною мухобойкою. Для ледачих - є спеціальні лампи-уловлювачі, що в темряві випромінюють привабливе для "вампірів" світло і зустрічають гостей високою напругою. До речі, такі вироби розмірами побільше використовуються і у відкритих кафе, на танцювальних майданчиках та інших подібних місцях.

Можна помітити, що відлякувати комарів можна і ультразвуком - таких приладів нині безліч. Інша справа, що поки до кінця не вивчено вплив ультразвуку на організм самої людини. Так що, тут краще не ризикувати, особливо щодо дітей.

Але ось виникла ситуація, коли без репелентів, що відлякують комах, вже не обійтися. У цьому випадку, для початку треба спробувати обмежитися нанесенням цих речовин на одяг і лише при неефективності - на шкіру.


Але головне, звичайно - це правильний вибір саме дитячої продукції. Зазвичай на балончику або тюбику вказується "дозволений для дітей після 12 років", "від 3 років", "від року до трьох", "до року" - у різних варіаціях. Якщо такого напису немає - значить, репелент явно дорослий, хімічний склад його компонентів більш концентрований, а значить, непідходить для дитячої ніжної шкіри.


У дитячих же зразках їх творці домагаються безпеки двома шляхами. По-перше, зменшуючи концентрацію діючої речовини - в десятки разів, що знижує ризик отруєння та алергії. По-друге, застосовуючи більш нові (і більш безпечні) компоненти - наприклад, IR3535 (Етил-бутил-ацетіламінопропіонат) замість звичного ДЕТА (Діетілтолуамід).


Втім, хімія залишається хімією. Так, діє вона сильніше і коштує дешевше. Наприклад, синтетичні піретроїди, паралізують у комах нервові центри (входять до складу рідин і пластинок для фумігаторів) сильніше природних піретринів в кілька сотень разів. Тільки ж піретрини - це компоненти звичайнісінької ромашки, правда, тих видів, які ростуть на Кавказі та в Африці. Хоча і звичайна квітка її містить теж, тільки менше. Але це ж скільки треба возитися, щоб отримати продукт з рослинної сировини?! Простіше і дешевше створити "аромат, ідентичний натуральному" - благо, алергія спостерігається далеко не у кожного споживача.


Так що, бажаючим захищати себе і дітей максимально натуральними способами доведеться докласти зусиль, щоб знайти в аптеках і косметичних магазинах готові вироби лише на натуральних компонентах - зазвичай, стоять чималі гроші.


Як правило, це ефірні масла або (у домашніх умовах) просто відвари тих чи інших рослин. Відмінно не тільки відлякує комарів, але й зменшує набряк і свербіж після їх укусів масло чайного дерева. Відлякуєючим ефектом володіє масло евкаліпта, кедрова олія, масло (або відвар квіток) гвоздики, свіже помідорне бадилля, герань, полин, пижмо, бузина, базилік, меліса, ванілін і багато іншого.


Зрозуміло, що зазначені розчини, відвари, масла можна застосовувати на ніжній дитячій шкірі з більшим спокоєм, ніж синтетичні речовини. Але при цьому все одно слід пам'ятати, що індивідуальна непереносимість, нехай і в рідкісних випадках, може бути на будь-якеу, навіть саму натуральну і нешкідливу речовину. Тому перед її застосуванням бажано провести хоча б найпростіші тести на гіперчутливість.


Наприклад, якщо якийсь запах активно не подобається дитині, подумайте, а чи варто використовувати його взагалі? Або, скажімо, при втиранні крапельки ефірної олії в шкіру внутрішньої сторони передпліччя швидко утворюється почервоніння, а то і алергічний пухир, не гірше, ніж від укусу комара. У такому випадку краще не ризикувати застосуванням навіть начебто найпопулярніших серед знайомих засобів.

В цілому ж, найдієвіший, безпечний і улюблений засіб від комарів можна підібрати виключно дослідним шляхом, методом проб і помилок.

http://www.huntingukraine.com

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar