Головне меню
ПАГОНИ ДИКОЇ ГРУШІ В НАРОДНІЙ МЕДИЦИНІ

Дика груша (лат. Pyrus pyraster, Дичка) - це декоративне і плодове дерево з родини розових. Вона є рідкісним видом в дикій природі і зазвичай зустрічається в Європі, Азії та Північній Африці.

Дика груша може досягати висоти від 5 до 15 метрів. Її листя має від 3 до 8 сантиметрів довжини, зелене, з серединним жолобком на верхівці. Квіти дикої груші мають білі пелюстки, зібрані в кисті діаметром до 10 сантиметрів. Плоди дикої груші мають круглу або яйцеподібну форму, діаметром до 3 сантиметрів, і є зеленого або жовтого кольору.

Плоди дикої груші містять багато вітамінів та мінералів, таких як вітамін С, калій, магній, фосфор та залізо. Вона може поліпшувати травлення, знижувати кров'яний тиск, зміцнювати імунну систему, мати протизапальну дію, зменшувати втому та покращувати зовнішній вигляд шкіри.

Дика груша використовується як декоративна рослина для ландшафтного дизайну та як джерело харчування. Її плоди можна використовувати для приготування варення, соків, компотів та інших страв. Також з пагонів та листя дикої груші готують чай, який має тонізуючі властивості і допомагає зменшити стрес.

В народній медицині використовують свіжі чи висушені однорічні пагони молодих дерев дикої груші, зібрані у березні до початку розпуску бруньок і появи молодих листків. Візуально вони відрізняються від старіших пагонів тим, що не мають додаткових гілок-розгалужень, вони більш світлішого відтінку і мають темно-коричневе забарвлення відносно старіших чорніших гілок. Вони гладкі та блискучі на вигляді відносно «матового» вигляду старіших гілок. А загалом це просто крайні рівні пагони, які візуально відмежовуються від двохрічної гілки незначним потовщенням в місці з'єднання і диференціацією колірної гами між молодим і старішим пагоном.

 

Корисні властивості дикої груші

Дика груша (Дичка) має багато корисних властивостей.

Ось декілька корисних властивостей дикої груші:

  1. Поліпшення травлення. Плоди дикої груші містять велику кількість клітковини та рослинних волокон, які поліпшують роботу шлунку і кишечника, знижують рівень холестерину та покращують перистальтику.
  2. Зниження кров'яного тиску. Дика груша містить речовини флавоноїди, які допомагають знижувати кров'яний тиск та покращувати кровообіг.
  3. Зміцнення імунітету. Дика груша містить вітаміни С та Е, які зміцнюють імунну систему, покращують стійкість до інфекцій та захищають від вірусів та бактерій.
  4. Протизапальна дія. Дика груша містить фенольні сполуки, які мають протизапальну дію і допомагають зменшити запалення в організмі.
  5. Підвищення енергії та зменшення втоми. Дика груша містить вітаміни групи B, які підвищують рівень енергії та зменшують втому.
  6. Поліпшення зовнішнього вигляду шкіри. Екстракти з плодів та листя дикої груші містять вітаміни та антиоксиданти, які поліпшують стан шкіри, зменшують вікові зміни та підвищують її еластичність.
  7. Протиракова дія. Дика груша містить антиоксиданти, які допомагають захищати клітини від ураження вільними радикалами та запобігають розвитку раку.

 

Лікування пагонами дикої груші

Пагони дикої груші (лат. Pyrus pyraster) використовуються в народній медицині як ефективний засіб для лікування різних захворювань.

Один з найпоширеніших способів використання пагонів дикої груші - це збір молодих пагонів у весняний період і приготування настою для лікування застуди та кашлю. Для цього необхідно залити 2-3 грами свіжих або сухих пагонів 200 мл кип'ятка, настояти протягом години і випити по 50 мл три рази на день.

Також з пагонів дикої груші готують настій для зниження кров'яного тиску. Для цього на 100 грамів сухих пагонів потрібно взяти 1 літр гарячої води, настояти протягом декількох годин, процідити і пити по 50 мл три рази на день перед їжею.

Пагони дикої груші також можуть використовуватися для лікування запальних захворювань, таких як гайморит, тонзиліт і фарингіт. Для цього рекомендується зробити настій з 20 грамів сухих пагонів на 200 мл кип'ятка і настояти 30-40 хвилин.

Протипоказань до використання пагонів дикої груші в народній медицині немає за виключенням концентрації прийому пагонів, однак перед використанням рекомендується проконсультуватися з лікарем або фахівцем з травництва.

І на останок, найголовніша корисна властивість молодих пагонів дикої груші: вони дуже ефективні в лікуванні «каміння» чи «піску» у нирках, сечовому міхурі тощо. Відвар з пагонів ефективно виводить каміння з внутрішніх органів, тому перед застосуванням пагонів дикої груші необхідно ОБОВЯЗКОВО проконсультуватися у лікарів. В народній медицині строго рекомендується збільшувати дозування пагонів до 2 шт / вдень. Починати потрібно з половини чи одного пагона протягом тижня-двох. Слід пам’ятати, особливий ефект лікування каменів у внутрішніх органах людини може викликати дуже болючий та критичний ефект при наявності сильної концентрації каміння, особливо великих розмірів. При використанні 1-2 пагонів на добу цей ефект може бути помірним та безсимптомним. Проте використання більшої кількості пагонів на добу може викликати серйозні ускладнення і спровокувати активний рух каміння. Невелика доза (1-2 пагони) викликає ефект поступового розмиття та розчинення каміння, більша концентрація викликає рух каміння. Про це слід пам’ятати!

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar