- 21.02.2016
- 1121 Перегляд
- 0 Коментаріів
В умовах дикої природи можна знайти досить велику кількість рослин, придатних в їжу. До них відноситься не лише описаний статтею нижче очерет (БЛЮДА З ОЧЕРЕТУ), але і деякі інші. Наші предки активно використали їх в голодні весняні дні, коли до отримання перших урожаїв ще багато днів, а торішні запаси продуктів вже виснажилися.
Для людей, подорожуючих або з яких інших причин опинилися в дикій природі дуже важливо знати ці рослини, адже в нашому житті частенько виникають найнепередбачуваніші ситуації. Навіть якщо продуктів харчування досить, чом би не побалувати себе незвичайними і екологічно чистими продуктами, що виросли прямо в дикій природі. Я не говоритиму зараз про їстівні ягоди і гриби. Думаю, завзяті мандрівники добре знають про них і без мене.
Не лише очерет, але і більшість мілководих болотяних рослин, що мають зимуючі кореневища і бульби, містять 40 - 50% крохмалю, білки і вуглеводи. Це дозволяє з успіхом відварювати їх замість картоплі, або перемелювати у борошно, випікаючи з неї перепічки або котлети.
До таких рослин відноситься стрілолист звичайний, сусак зонтичний, рогіз широколистий, пирій повзучий, очерет озерний, очерет звичайний, яртишник плямистий. Багато з цих рослин не просто їстівні, але і корисні, оскільки містять біологічно активні речовини. У старих книгах з самогоноваріння написано, що саме ці рослини є найбільш хорошою сировиною для виробництва високоякісних спиртних напоїв в домашніх умовах.
Відмітно, що на сході стрілолист вирощують як овочеву рослину, розуміючи його користь. Ще одна їстівна рослина теж культивується в Японії як смачні вітамінні ласощі. У нас же про його користь, на жаль, забувають. Це лопух. Молоді корені лопуха печуть в золі, обсмажують над вогнем, варять, або додають у борошно. Ще одним дивовижним "лісовим овощем" можна рахувати цетратрію - ісландський мох. Так називають поширений в наших соснових борах лишайник.
Цетрарія містить особливу лишайникову кислоту, яка має сильну антибактеріальну дію, вбиваючи стафілоккоки, мікобактерії, знищує збудників коклюшу і туберкульозну паличку.
Із-за наявності особливого лишайникового крохмалю після тривалого відварювання з лишайника утворюється поживний і корисний холодець, придатний в їжу. З цетрарії готують поживний кисіль з лісовими ягодами, грибний холодець. Крім того, подрібнений лишайник можна змішувати з борошном для приготування котлет і перепічок. Єдина проблема полягає в тому, що свіжозібрані лишайники мають гіркий смак.
Щоб позбавиться від гіркоти, лишайник вимочують в розчині соди або поташу(10-20 г на 1 л води), краще 2-3 дні, ретельно промивають, періодично змінюючи воду, і варять 1,5 - 2 години. У похідних умовах лишайник можна вимочити в розчині золи.
У природі росте безліч рослин, зелень яких їстівна і корисна. З них можна приготувати вітамінні салати, здатні послужити хорошим додаванням Вашому раціону. Особливо хороші салати з медунки лікарської, гравілату річкового, первоцвіту весняного, пастушої сумки, талабану польового, щавлю кислого, зірочника середнього (стоноги), зніту (іван-чаю), подорожника, дуднику лісового, купиря лісового, кислиці, марі білої, снитки звичайної.
Після обшпарювання окропом придатні в їжу листя кропиви, кульбаби лікарської, втечі рогозу, колоски польового хвоща. У подібні салати кладуть відварені яйця і тертий сир(якщо є). Заправити суміш цих рослин можна рослинною олією або майонезом,, а якщо під рукою не виявилося нічого подібного, заправити можна і м'ясним або рибним бульйоном.
З цих же трав можна зварити зелені щі або борщ, додати деяку їх кількість при приготуванні гарячих блюд, наприклад коли Ви запікатимете рибу у фользі. При зборі дикорослих трав пам'ятаєте, що болиголов крапчастий і віх отруйний так само відносяться до зонтичних рослин. Болиголов відрізняється наявністю червонястих плям в нижній частині стебла, а кореневище віха отруйного має перегородки, що розділяють його на камери.
Вітамінний чай можна приготувати з листя смородини, суниці, малини, брусниці, чорниці, звіробою, зніту, комірника вязолистного, материнки звичайної, чебрецю звичайного, м'яти польової.
Як вже було сказано в статті, замість кави можна спожити висушені, обсмажені і подрібнені кореневища цикорію, кульбаби лікарської, стиглі жолуді. Додам до цього списку зніт, лопух, пирій повзучий, очерет звичайний. З розмолотих жолудів так само раніше робили борошно, що споживається. Навесні можна їсти молоде листя берези, липи, верби, додавати їх в супи і салати. Дуже смачні і корисні ясно-зелені втечі їли, в них багато вітамінів "С" і "А" поживний хвойний чай можна пити навіть взимку.
Наші предки вживали його для профілактики недостатності вітаміну С в умовах довгої зими.
"Папороть по-корейськи" можна зібрати в наших лісах навесні, для чого береться листя, що ще не відросло, скручені "уліточкою". Їх ретельно промивають, звільняючи від прилиплих лусочок, і обсмажують в олії. За смаком свіжопідсмажена папороть нагадує гриби. Для збереження харчових продуктів в лісі використайте кропив'яне листя, завертаючи в них їжу, листя осоки(не плутайте із злаковими травами), подрібнену хвою.
Схожі матеріали
Популярні теми
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.