Головне меню
Жерех

Необхідною умовою для проживання й розвитку жереха є наявність течії. Тому основними місцями його проживання треба вважати ріки. У ріках, перетворених у водосховища, жерех не отримав розвитку - в багатьох водосховищах кількість його з кожним роком зменшується. З деяких водосховищ жерех вже повністю зник. Зате в гирлах рік, що впадають у водосховища, а також нижче дамб жерех зберігся у великих кількостях.

Нереститься жерех на швидкій течії з кам'янистим дном при температурі води 8-10 градусів. Зазвичай вага його становить З кг, однак трапляються екземпляри, вага яких сягає 6-7 кг і більше. Росте жерех досить швидко.

Як правило, жерех харчується в ранкові і вечірні зорі, а в похмуру погоду - і вдень. На ріках рибалки можуть спостерігати, як він полює за рибною молоддю: увірвавшись в зграйку дрібних рибок, жерех сильним ударом хвоста по воді глушить рибок, а потім хапає їх. Прийом цей рибалки називають "боєм жереха".

На верхньому б'єфі водосховищ "бій жереха" не спостерігається, зате нижче дамби жерех зберіг свої звички.

Жерех - риба хижа й дуже обережна, для лову його необхідна висока майстерність і особлива снасть.

Жерех - красива й сильна риба - недарма вважається чудовим трофеєм для спінінгіста. Навіть дрібний жерех вагою 1-2 кг при підсіканні поводиться дуже жваво, тому ловлення його і виважування приносять рибалці велике задоволення.

Зазвичай користуються дворучним, порівняно жорстким спінінгом, за допомогою якого можна далеко закинути важку приманку (частіше "девон") і зробити гарне підсікання. Це особливо важливо при далеких закиданнях, коли волосінь провисає. Котушка краще безінерційна. Волосінь, навіть при полюванні за вели-

ким жерехом, - не товстіше за 0,4 мм. Приманка повинна імітувати невелику рибку, тобто бути невеликих розмірів, але в той же час мати достатню вагу, щоб закидати її можна було без додаткового грузила.

Майже все літо жерех тримається на глибоких ямах поблизу перекатів і мілин, нижче дамб, шлюзів. Тут він проводить ніч, в денний час в цих районах він знаходиться майже біля самої поверхні води. На кормління жерех виходить декілька разів на добу, починаючи зі світанку, а на ніч знову повертається до ям на відпочинок. Кращий час лову жереха - тихі сонячні дні з червня по серпень. Як правило, ранкове клювання краще денного й вечірнього.

Пошуки стоянки жереха не становлять великих труднощів: його сплески чутно. Але жерех не тільки сильна, але й обережна риба; він на великій відстані помічає рибалку, а тому його лов крім майстерності вимагає ще й максимального маскування. Приманку краще закидати через кущі або які-небудь укриття. Вміння знайти таке приховане місце, добре володіти снастю, знати звички хижака - складові успіху при ловлі жереха! Недаремно серед рибалок існує думка, що ловля жереха -це вищий клас спінінгіста.

Закидати приманку треба не в кола, що розходяться на воді, а так, щоб при підмотці вона пройшла попереду риби на 1,0-1,5 м. Тут-то й знадобиться від рибалки уміння точно в потрібне місце надіслати приманку! Закидання потрібно провести по пологій траєкторії, а перед падінням приманки на воду пригальмувати, вона

впаде з найменшим сплеском.

Закидання зазвичай роблять угору за течією або впоперек. Підмотку треба починати відразу ж, як тільки приманка торкнеться води, так як жерех інколи відразу кидається на сплеск.

Проводку потрібно здійснювати на великій швидкості і майже біля самої поверхні води (на глибині 10-15 см). При цьому спінінг потрібно тримати майже вертикально. Це дасть можливість не тільки вести приманку біля поверхні води, але й при необхідності зробити швидке підсікання.

За жерехом цікаво полювати і з поводочною вудкою, використавши, як приманку, живця. Вудилище вимагає підвищеної міцності, бо жерех - риба крупна, сильна, і снасть, якою ловлять окунів і плітку, він може поламати. Волосінь діаметром 0,4-0,5 мм намотують на котушку - до півсотні метрів, гачок №8-12, поплавець бажано неяскравий, а краще прозорий порожнистий. Він рибу не насторожує. Як живець використовують тих риб, якими жерех зазвичай харчується. Це верховодка, ялець, піскар та інші дрібні мешканці ріки, озера. Восени успіх можуть принести і жабенята. Наживляють частіше за спинку і грузик від гачка защемляють в 10-20 см. Чим далі відсунена дробинка, тим вільніший рух живця.

Жерех годується на уподобаному місці, звичайно в певні години. Місця і час жировки визначають, поспостерігавши за поверхнею потоку із засідки. Стрімко увірвавшись в зграйку рибинок, жерех б'є хвостом. По силі удару визначають розмір хижака.

Жерех хапає живця з ходу і тут же ковтає, тому підсікання роблять негайно, ледь відчують потягування. Хижак чинить буйний опір, і виважування його надто емоційне, особливо коли на гачку екземпляр вагою 2-3 кг.

Також ефективним способом лову жереха є штучна снасть, яку називають "ялинкою".

Суть її полягає в наступному. Береться змінний поводок довжиною 70-80 см (таких повідків робиться декілька, щоб у разі обриву швидко замінити іншим). На одному кінці повідка - вертлюжок для з'єднання з основною волосінню, на іншому -коротка (50-60 мм), але важка блешня з трійником на кінці (№ 10-12).

Зробити таку блешню можна і з готової, невеликої, обважнювати її припоєм, а можна і випиляти з багатогранного прутка (латунь, залізо). Пиляти треба приблизно під кутом 30 градусів відносно осі прутка. Краше, якщо блешня буде з антикорозійним покриттям. Потім по довжині всього повідка, починаючи від вертлюжка, підв'язуються 3-4 коротких повідка довжиною близько 15 см кожний.

На кінці такого короткого повідка підв'язується маленька "рибка". Майструється вона таким чином.. З будь-якої тонкої (краще нержавіючої) жерсті вирізається пластинка, своєю формою схожа на еліпс з розмірами 25-30 мм на 7 мм. Ця пластинка злегка прогинається вздовж її великої осі симетрії, і до неї припаюються два одинарних гачки № 7, причому один можна без вушка. Місце пайки бажано покрити червоною водостійкою фарбою. Імітація маленької рибки готова..

Така снасть при проводці створює враження рибок, що тікають, і хижак, звичайно, не утримається, кинеться доганяти і схопить. Тут відразу ж слідує різке підсікання, і ось вже ви виважуєте бажану здобич - красеня жереха!

Якщо з будь-яких причин клювання жереха слабшає, то потрібно замінити повідки з металевими рибками на повідки, на кінець яких прив'язуємо гачок № 10 з козячою борідкою, білим кембриком або пінопластом. Таку снасть не залишить без уваги в'язь, головень, судак (в ранковий і вечірній час). А якщо до цієї гірлянди прив'язати поводок з червоною ниткою на трійнику № 8, то при підводці до берега може клюнути й окунь.

М. ЄВКО / http://hunt-fish.com.ua

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar