Головне меню
Ловля форелі в гірських річках

Форель є представником сімейства лососевих. Це різновид кумжі і її підвидів. В наших регіонах мешкають озерна і строката струмкова форель. Це риби, які віддають перевагу насамперед прісній водi. Форель пристосовується до будь-якого місця проживання, а відповіднe забарвлення допомагає їй ховатися в різних водоймах. Облюбувала форель і гірські річки Карпат, де вода чиста і холодна. Ця, так звана форель-пістрява, дуже активна і проворна, вона має строкате забарвлення, що допомагає їй втекти від переслідувачів, зливаючись з кольором гальки на дні річки.Гірська форель рідко досягає великих розмірів, в основному вона важить не більше 1,5 кг.. Для того, щоб зловити форель, треба мати особливу вправність і знати особливості риби. Нерест гірської форелі проходить у верхів'ях річок восени (жовтень-листопад). Харчується риба частiше дрібною рибкою, комахами та їх личинками. Гірську форель запросто можна зловити на хробака і комах, насадивши на звичайну вудку. Ще пістрявка непогано клює на штучнi мушки, звертає увагу на приманки і блешні при вудінні спінінгом. Спосіб життя форелі денний, вона майже завжди тримається на швидкій течії річок. Цілий день пістрява зайнята пошуками їжі, полюванням на комах, які пролітають низько над водою.

У кожного рибалки є свої таємниці ловлі форелі, якими вони діляться вкрай рідко. Одні ловлять нахлистом, інші методом облову, треті вважають за краще ловити на звичайну вудку. Деякі способи ловлі гірської форелі вимагають більш докладного і ретельного розгляду.

Перед тим, як почати ловлю форелі, треба звернути увагу на стан води в річці. При підйомі рівня гірських річок, форель стає більш активною, виходячи з ям на мілководдя, забуває про обережність, полює за будь-якою здобиччю. Коли рівень води падає, то форель йде на дно, ховаючись в бочагах. У цей час риба зовсім перестає клювати на приманку.

Мабуть, найпоширенішим і вдалим методом ловлі гірської форелі можна назвати ловлю на наживку нахлистом. А найкращим часом для лову форелі вважаються з 9 ранку до 3 годин дня. Також влітку можна ловити форель і рано вранці, а ввечері на добре освітлених ділянках гірської річки.

При вудінні одноручним нахлистом треба робити закиди на відстань до 20 метрів і більше, потім вершинку вудилища слід опустити вниз, лiску не можна послаблювати. Підсікати рибу так буде легше, досить зробити плавний і затяжний помах вудилищем на себе. Так форелі буде складно зійти з гачка. Якщо попадеться великий екземпляр, то треба його виводити не поспішаючи за допомогою котушки.

Треба пам'ятати, що форель — обережна риба, якщо вона побачить на березі людину, то відразу ж піде на дно, під камінь, на струмені води і довго не здасться. Тому треба підходити обережно до місця ловлі і закидати вудку, стоячи подалі від берега. Добре ловити на сухі мушки (плаваючі на поверхні води, змочені рідким вазеліном), просуваючись по гірській річці знизу вгору. Є велика ймовірність того, що форель візьме приманку. А от закидати, стоячи на одному місці, краще «мокрi мушки», якi будуть занурюватися неглибоко). Якщо ловити гірську форель на мушок, то треба знати, як підбирати забарвлення. Навесні риба добре буде клювати на дрібні коричневі мушки, які схожі на вечірніх метеликів. Вони як раз з'являються в цей час року біля води.

Не треба недооцінювати рибу, тим більше, форель. Це дуже розумний супротивник. Ловля форелі схожа на полювання на обережного звіра. Найменша помилка — і все, жодна пістрява не клюне. Влітку, в середині дня, форель добре клює на яскраві і строкаті мушки (жовті, сині, червоні). Також можна ловити рибу на невеликих метеликів, водяних комах, їх личинки, коників. У кожній ситуації є свої особливості, але як правило, непогано вдаються перераховані вище варіанти. Краще всього підбирати таку наживку, яка буде схожа на що з'являються в цей час року і доби біля річки комахами.

Вудлище завжди треба тримати в порядку, гачок повинен бути гострим, тому що пістрява — активна риба, вона легко може зірватися, обірвати волосінь, заплутати її. Так що треба бути гранично обережним і тримати вудлище в ідеальному стані, вчасно замінюючи що вiдслужили свій термін деталі. / http://rubaku.com

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar